Xylitol – naturalny cukier dla każdego

Chcesz uzyskać lepsze efekty przy odchudzaniu się? Marzysz o mocnych, białych zębach, a do tego ograniczasz cukier? A może jesteś diabetykiem? Xylitol będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem, jak zresztą dla każdego zwolennika zdrowego odżywiania.

Xylitol, zwany inaczej alkoholem brzozowym, to biała, krystaliczna substancja, która w smaku przypomina cukier o lekkim, miętowym aromacie. W przyrodzie jest dość rozpowszechniony, jednak występuje na ogół w małych ilościach- głównie w jagodach, niektórych owocach i warzywach. Jeśli chodzi o produkty przetworzone, xylitol można kupić najczęściej w postaci skarmelizowanego cukru, ale także gum do żucia, miętówek, past do zębów i aerozoli do nosa.

Ten naturalny produkt ma niewątpliwie kilka zalet – po pierwsze, zawiera dwa razy mniej kalorii niż zwykły cukier, a w dodatku zmniejsza łaknienie na słodycze. To jednak tylko jeden z wielu jego atutów – jest idealny dla diabetyków (dzięki wolnemu wchłanianiu się przez organizm obniża indeks glikemiczny), a także dla chorych na osteoporozę (xylitol zwiększa mineralizację, czyli przyswajanie wapna przez kości). Oczywiście naturalny słodzik jest lepszy również dla zębów; nie powoduje ani próchnicy, ani paradontozy, do których może prowadzić nadmierne spożywanie zwykłego cukru.

Co ciekawe (i niektóre gospodynie domowe doskonale o tym wiedzą) xylitol idealnie nadaje się do wypieków, szczególnie jeśli chodzi o ciasta owocowe – przede wszystkim ze względu na odporność przed działaniem wysokich temperatur.

To, jak od dzisiaj tylko Xylitol? 🙂

3 odpowiedzi do “Xylitol – naturalny cukier dla każdego”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *