i cała reszta

Sylwestrowe menu – szybkie i pyszne przekąski

Sylwestrowe menu – szybkie i pyszne przekąski

Fot. Peanutbuttermonster

Spędzasz Sylwestra na domówce? Idealnie! Mamy dla Ciebie zestaw niezwykle prostych w przygotowaniu, smacznych i bardzo efektownych przekąsek. Zapraszamy! :)

 

1. Piramidki warzywne

Składniki:

  • 4 kromki pszennych chlebków Tovago
  • pół cukinii
  • pół papryki żółtej i czerwonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół opakowania sera feta
  • liście bazylii

Sposób przygotowania:

Cukinię pokój w plasterki o grubości około 0,5 cm. Paprykę pokrój w dużą kostkę (o wielkości zbliżonej do plasterków cukinii). Ser feta pokrój w większe kawałki (o wielkości zbliżonej do plasterków cukinii i kawałków papryki). Na patelni grillowej rozgrzej oliwę i smaż warzywa z obu stron, aż staną się półmiękkie, a na ich powierzchni pojawią się ciemniejsze paski. Bazylię pokrój w wąskie paseczki. Chlebki Tovago przekrój na połówki. Na każdym chlebku ułóż plaster cukinii, ser feta i paprykę. Całość posyp bazylią

Mat. prasowe Tovago

Mat. prasowe Tovago

2. Sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami (Peanutbuttermonster)

Składniki:

  • ok. 80g rukoli
  • 125g mozzarelli light
  • 100g pomidorów suszonych w oleju
  • 2 łyżki oleju (zalewa z pomidorów suszonych)
  • 125g pomidorków cherry
  • 50g pestek słonecznika
  • 20g nerkowców 

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę wypłukać i dokładnie odsączyć
  2. Pomidory suszone przepłukać w gorącej wodzie i również odsączyć
  3. Pomidory suszone i mozzarellę pokroić w drobną kostkę
  4. Pomidorki cherry umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki
  5. Wszystkie składniki wymieszać w jednej misce- w razie potrzeby można dodać więcej oleju
Fot. Peanutbuttermonster

Fot. Peanutbuttermonster

3. Pasta Jajeczna z suszonymi pomidorami i czosnkiem (Ale zakwas!)

Składniki:

  • 8 suszonych pomidorów w oliwie, lekko odsączonych
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka mielonego suszonego czosnku
  • sól ziołowa, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Pomidory włożyć do pojemnika blendera i zmiksować. Jaja obrać ze skorupek, posiekać i dodać do pomidorów. Wlać mleko kokosowe i zmiksować na gładką masę. Przyprawić mielonym czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim, solą, pieprzem i dobrze wymieszać.

Fot. Ale zakwas!

Fot. Ale zakwas!

5. Koreczki z chlebkami Tovago i mozarellą

Składniki:

  • 4 kromki kukurydziano-jaglanych chlebków Tovago
  • Garść małych kulek mozzarelli
  • Garść czarnych oliwek
  • Liście świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Chlebki pokrój w kostkę o wielkości około 1 cm. Na wykałaczkę nabij kawałek chlebka Tovago, małą kulkę mozzarelli, kolejny kawałek chlebka i czarną oliwkę. Bazylię pokrój w paseczki i posyp nią koreczki.

Mat. prasowe Tovago

Mat. prasowe Tovago

6. Sałatka z kaszy gryczanej i soczewicy z pomidorkami i koperkiem (Ale zakwas!)

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej palonej
  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej
  • ¾ szklanki czarnych oliwek
  • 15 sztuk pomidorków koktajlowych lub śliwkowych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 0,5 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
  • kilka gałązek koperku
    dressing:
  • 3 łyżki oleju z lnianki (olej rydzowy) lub oleju lnianego, oliwy z oliwek (zawsze tłoczone na zimno) 
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego
  • 1 łyżka octu sherry lub balsamicznego
  • sól ziołowa, pieprz

Sposób przygotowania:

Składniki dressingu wymieszać w miseczce. Pomidorki, koperek i szczypior dobrze umyć i osuszyć. Do dużej miski wsypać ugotowaną kaszę i soczewicę. Pomidorki pokroić na ćwiartki, koperek i szczypiorek drobno posiekać. Oliwki osączyć i razem z orzechami grubo posiekać. Dodać do miski z kaszą i soczewicą wszystkie składniki i wymieszać. Polać dressingiem i ponownie wymieszać. Pozostawić na godzinę w lodówce, aby smaki się przegryzły.

Fot. Ale zakwas!

Fot. Ale zakwas!

7. Kanapka na chlebkach Tovago z łososiem i serkiem ricotta

Składniki:

  • 4 kromki pszennych chlebków Tovago
  • 4 plasterki wędzonego łososia
  • 4 łyżki serka ricotta
  • 4 cząstki pomarańczy pozbawione białych błonek
  • Kiełki słonecznika do ozdoby

Sposób przygotowania:

Na chlebku ułóż zwinięty plasterek łososia. Na nim ułóż serek ricotta i cząstkę pomarańczy. Całość udekoruj kiełkami słonecznika.

Mat. prasowe Tovago

Mat. prasowe Tovago

Pokaż komentarze (4)

Komentarz

  1. 10 stycznia 2016 at 15:27

    Wow! Na pewno zapamiętam te przepisy, gdy będę organizować domówkę :)

  2. 7 stycznia 2016 at 22:55

    Fajne przepisy nie tylko na Sylwestra ale i na udaną domówkę.

  3. 1 stycznia 2016 at 19:06

    Kanapka na chlebkach Tovago z łososiem i serkiem ricotta brzmi i wygląda kusząco. Będę o niej pamiętała w trakcie spotkań karnawałowych

  4. 31 grudnia 2015 at 01:05

    Ciekawe przepisy! Muszę spróbować. :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

i cała reszta

Więcej w kategorii i cała reszta

piekne-targi-vol2

Piękne Targi vol. 2

BAFavenue21 września 2017
probki-bafavenue

Mit o większej skuteczności i intensywności próbek

BAFavenue19 września 2017
rozdanie

Wrześniowe #rozdanie na Instagramie

BAFavenue12 września 2017