i cała reszta

Smaczna i ciekawa mini książka kucharska

Smaczna i ciekawa mini książka kucharska

Rozpoczyna się chyba najpiękniejszy okres w roku – grudzień. Miesiąc obfitujący w różnego rodzaju spotkania, serdeczność, uśmiech i towarzyszące temu wszystkiemu dobre jedzenie.

Z pewnością większość z Was będzie miała przyjemność zaprosić do siebie w najbliższym czasie gości, dlatego już dziś podpowiadamy, co i jak przygotować, aby było smacznie i ciekawie.

 

PRZEKĄSKI:

Ogórkowe łódeczki z chrupkimi chlebkami Tovago

Składniki:

  • 6 kromek chlebków błonnikowo-żytnich Tovago
  • 1 ogórek
  • 5 łyżek serka ricotta
  • pół papryczki chili
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Ogórek umyj i pokrój w centymetrowe plasterki. Każdy plasterek wydrąż łyżeczką lub przyrządem do robienia kulek z melona tak, by powstała łódeczka. Pamiętaj – zostaw dno w łódeczce (nie wydrąż jej do końca), bo serek wypadnie. Papryczkę chili posiekaj drobno.Serek ricotta wymieszaj z papryczką chili, szczypiorkiem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Chlebki Tovago przekrój na połówki.

Mat. prasowe Tovago

Mat. prasowe Tovago

Koreczki z chlebkami Tovago i mozarellą

Składniki:

  • 4 kromki kukurydziano-jaglanych chlebków Tovago
  • garść małych kulek mozzarelli
  • garść czarnych oliwek
  • liście świeżej bazylii

Sposób przygotowania:
Chlebki Tovago pokrój w kostkę o wielkości około 1 cm. Na wykałaczkę nabij kawałek chlebka Tovago, małą kulkę mozzarelli, kolejny kawałek chlebka i czarną oliwkę. Bazylię pokrój w paseczki i posyp nią koreczki.

Mat. prasowe Tovago

Mat. prasowe Tovago

 

Rolki z łososia na chlebkach Tovago
Składniki:

  • 2 kromki pszennych chlebków Tovago
  • 4 plasterki wędzonego łososia
  • ¼ żółtej papryki
  • 1 łyżka kaparów
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:
Żółtą paprykę pokrój w krótkie paseczki. Na plasterku wędzonego łososia ułóż 2-3 paseczki papryki i kilka kaparów. Zwiń całość w zgrabny rulonik. Wywiń zewnętrzną część łososia tak, by powstała różyczka. Zwiąż rulon szczypiorkiem. Rolki podawaj z pszennymi chlebkami Tovago.

Mat. prasowe Tovago

Mat. prasowe Tovago

ZUPY:

Zupa porowo-ziemniaczana
Składniki:

  • 1/4 szklanki masła lub margaryny
  • 2 duże pory, dokładnie umyte i posiekane
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 4 szklanki bulionu z kury
  • 1 łyżki sosu TABASCO® Green
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kwaśna śmietana lub jogurt
  • posiekany szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:
W rondlu o pojemności ok. 3 litrów roztop na średnim ogniu masło. Dodaj pory i smaż przez 5 minut lub
do momentu, gdy będą one chrupiące i delikatne. Dodaj ziemniaki i smaż przez kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj bulion z kury, sos TABASCO® Green oraz sól i doprowadź do wrzenia na dużym gazie. Zmniejsz gaz na mały, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną.
W blenderze lub robocie kuchennym miksuj partiami zupę na purée. Przed podaniem udekoruj każdą porcję kleksem z kwaśnej śmietany lub jogurtu i posyp szczypiorkiem.

Mat. prasowe TABASCO®

Mat. prasowe TABASCO®

Orientalny rosół
Składniki:

  • 1 Kurczak Zagrodowy
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • kilka listków limonki kaffir (można zamienić na skórkę z limonki lub pominąć)
  • kawałek imbiru
  • pęczek świeżej kolendry
  • opakowanie makaronu ryżowego wstążki
  • 1 papryczka chili
  • oliwa
  • łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 ostrej papryki w proszku
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Kurczaka podzielić na części (piersi, skrzydełka i nogi, które podzielić na udka i podudzia). Korpus dokładnie opłukać i razem z nogami zalać zimną wodą. Zagotować, dodać włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i kaffir, pokrojony w plastry imbir i gałązkę kolendry. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny (udka i podudzia wyciągnąć po ok. 30 minutach i ostudzić). Piersi pokroić na mniejsze kawałki i razem ze skrzydłami i ostudzonymi częściami nóg umieścić w misce. Dodać oliwę, obie papryki w proszku, sól, pieprz i dokładnie obtoczyć w marynacie. Następnie obtoczyć w mieszance wiórków kokosowych i bułki tartej i rozłożyć na dużej blasze do pieczenia. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Rosół należy przecedzić, marchew pokroić w talarki, papryczkę chili w cienkie plasterki, dodać do rosołu razem z makaronem, zagotować, zdjąć z ognia i przykryć na kilka minut (aż makaron będzie gotowy). Podawać rosół posypany dużą ilością siekanej kolendry. Upieczonego kurczaka podawać z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub kaszką kuskus.

Mat. prasowe Kurczak Zagrodowy

Mat. prasowe Kurczak Zagrodowy

 

DANIE GŁÓWNE:

Wrap z dynią i bakłażanem

Składniki:

  •  ½ bakłażana
  • 1 papryka
  •  1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 4 wrapy orkiszowo – owsiane

Sposób przygotowania:
Bakłażan kroimy w plasterki, posypujemy solą, odstawiamy na ok. 10-15 min po czym obficie spłukujemy wodą – w ten sposób pozbywamy się posmaku goryczy. Tak przygotowanego bakłażana podsuszamy na rozgrzanej patelni oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Czosnek siekamy na drobno, mieszamy z ziołami, oliwą, sokiem z cytryny i dodajemy do warzyw. Wrapy podgrzewamy na patelni lub w piekarniku i faszerujemy je wcześniej przygotowaną mieszanką. Na talerz wysypujemy kaszę gryczaną, po czym układamy na niej wrapy.

Mat. prasowe Misson

Mat. prasowe Misson

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

i cała reszta

Więcej w kategorii i cała reszta

„Modelka” Zuzanna Bijoch – recenzja książki

BAFavenue11 grudnia 2017

KONKURS Halloween z Golden Rose! WYNIKI

BAFavenue24 listopada 2017

Wygraj wodę perfumowaną GRASSE Allvernum!

BAFavenue21 listopada 2017