i cała reszta

Smaczna i ciekawa mini książka kucharska

Smaczna i ciekawa mini książka kucharska

Rozpoczyna się chyba najpiękniejszy okres w roku – grudzień. Miesiąc obfitujący w różnego rodzaju spotkania, serdeczność, uśmiech i towarzyszące temu wszystkiemu dobre jedzenie.

Z pewnością większość z Was będzie miała przyjemność zaprosić do siebie w najbliższym czasie gości, dlatego już dziś podpowiadamy, co i jak przygotować, aby było smacznie i ciekawie.

 

PRZEKĄSKI:

Ogórkowe łódeczki z chrupkimi chlebkami Tovago

Składniki:

  • 6 kromek chlebków błonnikowo-żytnich Tovago
  • 1 ogórek
  • 5 łyżek serka ricotta
  • pół papryczki chili
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Ogórek umyj i pokrój w centymetrowe plasterki. Każdy plasterek wydrąż łyżeczką lub przyrządem do robienia kulek z melona tak, by powstała łódeczka. Pamiętaj – zostaw dno w łódeczce (nie wydrąż jej do końca), bo serek wypadnie. Papryczkę chili posiekaj drobno.Serek ricotta wymieszaj z papryczką chili, szczypiorkiem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Chlebki Tovago przekrój na połówki.

Mat. prasowe Tovago

Mat. prasowe Tovago

Koreczki z chlebkami Tovago i mozarellą

Składniki:

  • 4 kromki kukurydziano-jaglanych chlebków Tovago
  • garść małych kulek mozzarelli
  • garść czarnych oliwek
  • liście świeżej bazylii

Sposób przygotowania:
Chlebki Tovago pokrój w kostkę o wielkości około 1 cm. Na wykałaczkę nabij kawałek chlebka Tovago, małą kulkę mozzarelli, kolejny kawałek chlebka i czarną oliwkę. Bazylię pokrój w paseczki i posyp nią koreczki.

Mat. prasowe Tovago

Mat. prasowe Tovago

 

Rolki z łososia na chlebkach Tovago
Składniki:

  • 2 kromki pszennych chlebków Tovago
  • 4 plasterki wędzonego łososia
  • ¼ żółtej papryki
  • 1 łyżka kaparów
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:
Żółtą paprykę pokrój w krótkie paseczki. Na plasterku wędzonego łososia ułóż 2-3 paseczki papryki i kilka kaparów. Zwiń całość w zgrabny rulonik. Wywiń zewnętrzną część łososia tak, by powstała różyczka. Zwiąż rulon szczypiorkiem. Rolki podawaj z pszennymi chlebkami Tovago.

Mat. prasowe Tovago

Mat. prasowe Tovago

ZUPY:

Zupa porowo-ziemniaczana
Składniki:

  • 1/4 szklanki masła lub margaryny
  • 2 duże pory, dokładnie umyte i posiekane
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 4 szklanki bulionu z kury
  • 1 łyżki sosu TABASCO® Green
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kwaśna śmietana lub jogurt
  • posiekany szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:
W rondlu o pojemności ok. 3 litrów roztop na średnim ogniu masło. Dodaj pory i smaż przez 5 minut lub
do momentu, gdy będą one chrupiące i delikatne. Dodaj ziemniaki i smaż przez kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj bulion z kury, sos TABASCO® Green oraz sól i doprowadź do wrzenia na dużym gazie. Zmniejsz gaz na mały, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną.
W blenderze lub robocie kuchennym miksuj partiami zupę na purée. Przed podaniem udekoruj każdą porcję kleksem z kwaśnej śmietany lub jogurtu i posyp szczypiorkiem.

Mat. prasowe TABASCO®

Mat. prasowe TABASCO®

Orientalny rosół
Składniki:

  • 1 Kurczak Zagrodowy
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • kilka listków limonki kaffir (można zamienić na skórkę z limonki lub pominąć)
  • kawałek imbiru
  • pęczek świeżej kolendry
  • opakowanie makaronu ryżowego wstążki
  • 1 papryczka chili
  • oliwa
  • łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 ostrej papryki w proszku
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Kurczaka podzielić na części (piersi, skrzydełka i nogi, które podzielić na udka i podudzia). Korpus dokładnie opłukać i razem z nogami zalać zimną wodą. Zagotować, dodać włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i kaffir, pokrojony w plastry imbir i gałązkę kolendry. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny (udka i podudzia wyciągnąć po ok. 30 minutach i ostudzić). Piersi pokroić na mniejsze kawałki i razem ze skrzydłami i ostudzonymi częściami nóg umieścić w misce. Dodać oliwę, obie papryki w proszku, sól, pieprz i dokładnie obtoczyć w marynacie. Następnie obtoczyć w mieszance wiórków kokosowych i bułki tartej i rozłożyć na dużej blasze do pieczenia. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Rosół należy przecedzić, marchew pokroić w talarki, papryczkę chili w cienkie plasterki, dodać do rosołu razem z makaronem, zagotować, zdjąć z ognia i przykryć na kilka minut (aż makaron będzie gotowy). Podawać rosół posypany dużą ilością siekanej kolendry. Upieczonego kurczaka podawać z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub kaszką kuskus.

Mat. prasowe Kurczak Zagrodowy

Mat. prasowe Kurczak Zagrodowy

 

DANIE GŁÓWNE:

Wrap z dynią i bakłażanem

Składniki:

  •  ½ bakłażana
  • 1 papryka
  •  1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 4 wrapy orkiszowo – owsiane

Sposób przygotowania:
Bakłażan kroimy w plasterki, posypujemy solą, odstawiamy na ok. 10-15 min po czym obficie spłukujemy wodą – w ten sposób pozbywamy się posmaku goryczy. Tak przygotowanego bakłażana podsuszamy na rozgrzanej patelni oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Czosnek siekamy na drobno, mieszamy z ziołami, oliwą, sokiem z cytryny i dodajemy do warzyw. Wrapy podgrzewamy na patelni lub w piekarniku i faszerujemy je wcześniej przygotowaną mieszanką. Na talerz wysypujemy kaszę gryczaną, po czym układamy na niej wrapy.

Mat. prasowe Misson

Mat. prasowe Misson

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

i cała reszta

Więcej w kategorii i cała reszta

probki-bafavenue

Mit o większej skuteczności i intensywności próbek

BAFavenue19 września 2017
rozdanie

Wrześniowe #rozdanie na Instagramie

BAFavenue12 września 2017
apis-pasta-do-zebow-mineraly-morza-martwego-3

Jakie są zalety past do zębów bez fluoru?

BAFavenue31 sierpnia 2017