i cała reszta

Raw Food – co to?

Raw Food – co to?

Aktualnie panuje szał na różnego rodzaju diety, mające na celu poprawić stan naszego samopoczucia, zdrowia, a przy tym często i wagi. Jednym z bardziej popularnych ostatnio, stało się surowe menu czyli Raw Food.

Mówi się, że początki tej diety sięgają XIXw., a jej pomysłodawcą był Maximilian Bircher-Benner, który otworzył w Szwajcarii ośrodek „Vital Force”. I to właśnie w nim przeprowadzał różne eksperymenty i badania, m.in. wskazujące na wpływ surowych pokarmów na organizm ludzki.

Raw Food to dieta, której posiłki składają się w co najmniej 70% z produktów surowych, nie przetworzonych. Czyli takich, które nie zostały poddane żadnej obróbce, a przede wszystkim termicznej, gdyż to właśnie temperatura wpływa na zniszczenie naturalnie występujących w pokarmach enzymów. W związku z czym, zgodne z filozofią Raw Food jadłospisy możemy komponować na bazie warzyw, owoców, nasion, orzechów czy nierafinowanych olejów naturalnych. Choć dieta ta nie wyklucza również mleka, jaj, mięsa, owoców morza czy ryb. Najważniejsze by produkty były najwyższej jakości, pochodzące ze znanego, sprawdzonego źródła oraz upraw ekologicznych i certyfikowanych. Surowy jadłospis w dużej mierze opiera się na różnego rodzaju koktajlach (zarówno tych słonych, jak i słodkich), sałatkach, a w drodze wyjątku (na przykład zimą, kiedy potrzebujemy ciepłych posiłków) również daniach z kasz.

Osoby decydujące się na Raw Food powinny stopniowo przyzwyczajać swój organizm i nie stosować żadnych radykalnych zmian z dnia na dzień. A ponadto przyda się im spora dawka wiedzy dotyczącej wartości odżywczych, sposobu odpowiedniego łączenia pokarmu, kontrolowania niedoborów w organizmie itp.

Choć teoretycznie surowa dieta nie powinna nam zaszkodzić, a wręcz przeciwnie – zadbać o nasze zdrowie i organizm, to niestety nie wszystkim się ją poleca. Na pewno nie jest to menu odpowiednie dla osób z problemami trawiennymi, kobiet w ciąży, matek karmiących, a także dzieci i młodzieży – szczególnie ze względu na brak białka, którego w okresie rozwoju i dorastania tak bardzo organizm potrzebuje.

Pokaż komentarz (1)

Komentarzy

  1. 9 lutego 2016 at 21:19

    Śmiało mogłabym rozpocząć taką dietę, gdyż posiadam własną działkę więc produkty miałabym z pewnego źródła. Jednak wydaje mi się, że zabierając się za taką dietę trzeba by było ustalić odpowiedni jadłospis z dietetykiem. :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

i cała reszta

Więcej w kategorii i cała reszta

probki-bafavenue

Mit o większej skuteczności i intensywności próbek

BAFavenue19 września 2017
rozdanie

Wrześniowe #rozdanie na Instagramie

BAFavenue12 września 2017
apis-pasta-do-zebow-mineraly-morza-martwego-3

Jakie są zalety past do zębów bez fluoru?

BAFavenue31 sierpnia 2017