Pomysł na śniadanie od Moniki Mrozowskiej

Pożywne, sycące śniadanie na jesienne chłody, to podstawa. Jak jednak przyrządzić takie danie rano, gdy czasu zazwyczaj nie ma? Prosty i pyszny przepis przygotowała dla Was Monika Mrozowska.

Fot.
Fot. 82 STUDIO FOTOGRAFII

Przepis na tosty z serkiem topionym i domowym pesto

Składniki na 4 tosty:

  • 4 plasterki sera Hochland Tost
  • 8 kromek chleba tostowego ziarnistego
  • domowe pesto

 

Składniki na domowe pesto:

  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek pietruszki
  • pęczek bazylii
  • garść pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 70 g startego parmezanu
Mat. prasowe Hochland
Mat. prasowe Hochland

Zaczynamy od przygotowania pesto – wyciskamy czosnek, a pietruszkę i bazylię szatkujemy. Pestki słonecznika delikatnie prażymy na suchej patelni. Następnie wszystkie te składniki łączymy ze sobą, dolewamy do nich oliwę i miksujemy. Do powstałej pasty dodajemy parmezan i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na kromkę chleba tostowego nakładamy pesto, następnie plasterek sera i przykrywamy go drugą kromką. W taki sposób przygotowane tosty wkładamy do opiekacza i czekamy aż się zarumienią. Smacznego!

Mat. prasowe Hochland
Mat. prasowe Hochland

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *