i cała reszta

Piernikowy karp w posypce migdałowej

Piernikowy karp w posypce migdałowej

Chcesz zmienić zwykłego karpia w danie, które zaskoczy wszystkich? Mamy na to przepis! Możesz go zrobić tak jak zawsze dodając sos piernikowy i migdały, albo w całości ugotuj  go razem z nami! 🙂

 

Co będzie Ci potrzebne?

karp

1,5l bulionu rybnego

ziele angielskie (kilka ziarenek)

liście laurowe

cebula

przyprawy (sól, pieprz)

klarowane masło (jedna łyżka wystarczy)

do sosu:

mąka pszenna – ok. 30g

pokruszone pierniki – ok. 50g

ok. 50 ml wytrawnego czerwonego wina

łyżeczka octu winnego (jasnego)

do dekoracji:

prażone płatki migdałów

W pierwszej kolejności zabieramy się za sos piernikowy. Na patelni rozsypujemy mąkę, zarumieniamy ją na sucho. Następnie wlewamy szklankę bulionu rybnego i mieszamy energicznie – tak, aby nie powstały nam z mąki grudki. Do sosu wsypujemy pokruszone pierniki i mieszamy. Na patelnię dodajemy ocet i wino, aby poprawić smak sosu. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Najważniejsze aby pierniki się rozmiękczyły i żeby sos nabrał fajnej konsystencji.

W drugiej kolejności zajmujemy się rybą. W zależności od preferencji karpia możesz podzielić na dzwonka, albo filety. Po umyciu i osuszeniu, zajmuj się wywarem rybnym. Dodaj do niego cebulę oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz). Do garnka wrzuć porcje ryby i gotuj ok. 3 minut. Następnie wyjmij karpia z wywaru. Rozłóż do w naczyniu żaroodpornym, zalewając sosem piernikowym. Potem wstaw go do piekarnika (wcześniej nastawiając go na 180 stopni).

Po 15 minutach wyjmij karpia z piekarnika. Przed wyłożeniem na stół, polej go sosem, który pływa w naczyniu oraz posyp prażonymi migdałami.

Voila!

Smacznego! 🙂

wigilijny-stol-1

7 komentarzy

Komentarzy

  1. 11 stycznia 2015 at 23:12

    Wow, coś niesamowitego! W życiu nie wpadłabym na takie połączenie!

  2. 8 stycznia 2015 at 18:17

    Mmmmmm…. smakowity! 🙂

  3. 7 stycznia 2015 at 18:06

    Wygląda przepysznie!

  4. 6 stycznia 2015 at 14:54

    Jeszcze nie robiłam karpia w ten sposób, bardzo ciekawe 🙂

  5. 5 stycznia 2015 at 13:03

    jak nie przepadam za karpiem tak ten przepis mnie przekonuje 🙂

  6. 3 stycznia 2015 at 18:00

    Bardzo ciekawy przepis z pewnością wykorzystam na kolejne święta 🙂

  7. 3 stycznia 2015 at 17:21

    Brzmi i wygląda pysznie…. gdyby nie to, że nie lubię karpia! Ale z inną rybą bądź mięsem chętnie bym wypróbowała.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

i cała reszta

Więcej w kategorii i cała reszta

Wygraj wodę perfumowaną GRASSE Allvernum!

BAFavenue21 listopada 2017

Black Friday 2017 – lista rabatów do fajnych sklepów

BAFavenue20 listopada 2017
baner konkursowy Nails Company

Zgarnij zestaw z lakierami hybrydowymi Nails Company!

BAFavenue2 listopada 2017