i cała reszta

Parzenie kawy w kafetierze

Parzenie kawy w kafetierze

Tak, to właśnie przyrządzanie kawy w kafetierze uważane jest za sposób na uzyskanie esencjonalnej i bogatej w smaku, tradycyjnej kawy włoskiej. Choć urządzenia tego już od dawna nie używa się w kawiarniach i restauracjach, gdzie zastąpione zostały profesjonalnymi ekspresami, to w domach Włochów, nadal króluje.

Czym właściwie jest kafetiera? To bardzo łatwe w użyciu urządzenie ciśnieniowe, służące do parzenia kawy. Każda kafetiera posiada zbiorniczek na wodę, umiejscowiony w dolnej części oraz nasadzane na niego sitko na zmieloną kawę. Na samej górze znajduje się pojemnik z dzióbkiem na gotową już kawę. Kafetierę zapełnioną wodą i kawą należy wstawić na kuchnię i czekać kilka minut na jej zaparzenie się.

kawa-filizanka

Aby przyrządzona w ten sposób kawa była jak najbardziej aromatyczna i pełna smaku, należy użyć odpowiednio – drobno zmielonej mieszanki. Można ją uzyskać poprzez kupienie gotowego produktu albo własnoręczne mielenie w domu. Najwięcej aromatu i właściwości kawa w sobie utrzymuje przy użyciu młynka ręcznego. Przed jego użyciem należy upewnić się, że jest czysty, aby aromat kawy nie został złamany innymi zapachami.

Zaparzoną kawę według potrzeb i upodobań można odpowiednio rozcieńczyć z wodą, dodać mleka czy przypraw takich jak kakao, cynamon i cieszyć się głębią smaku.

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

i cała reszta

Więcej w kategorii i cała reszta

piekne-targi-vol2

Piękne Targi vol. 2

BAFavenue21 września 2017
probki-bafavenue

Mit o większej skuteczności i intensywności próbek

BAFavenue19 września 2017
rozdanie

Wrześniowe #rozdanie na Instagramie

BAFavenue12 września 2017