i cała reszta

Owady na talerzu?

Owady na talerzu?

Zachwycają się nimi mieszkańcy Meksyku i Australii. Dla tubylców z Azji oraz Afryki są one elementem codziennego pożywienia. Również Europejczycy dawniej bardzo je cenili, choć dzisiaj czują do nich wielki wstręt. Czy owady, bo to o nich mowa, mają szansę zagościć na naszych talerzach?

Mimo że Starożytni Rzymianie ze smakiem zjadali niektóre gatunki owadów, to zapomnieliśmy o tych tradycjach i teraz niewielu z nas wyobraża sobie, że mogłoby jeść je na co dzień zamiast mięsa wieprzowego czy drobiowego. Jesteśmy ewenementem na skalę światową, ponieważ większość nacji chętnie sięga po owady, widząc w nich z jednej strony eksperyment kulinarny, a z drugiej niezwykle wartościowe produkty.

Dlaczego warto jeść owady? Są one niskotłuszczowym źródłem pełnowartościowego białka, co sprawia, że stają się niezwykle atrakcyjne dla wszystkich osób, które pragną żywić się zdrowo oraz lekko. Dodatkowo, robaki zawierają wiele cennych mikroelementów, jak chociażby wapń, cynk, żelazo oraz witaminę B, nazywaną witaminą młodości. Są również lekkostrawne, a więc wydają się być posiłkiem idealnym.

Choć wizja owadów na talerzu może nas przerażać, to pamiętajmy, że są one najpierw poddawane odpowiedniej obróbce termicznej oraz dobrze przyprawione. Często podaje się je z cytryną, czosnkiem, ostrymi dodatkami, co wydobywa ich wyjątkowy smak. W Polsce już kilka restauracji oferuje dania z robaków. Warto ich spróbować, poszerzyć swoje kulinarne horyzonty, a jednocześnie włączyć do diety kolejne dietetyczne, białkowe produkty. To jak, skusicie się? 🙂

desery-zelki

Fot. sweetcherriepie.com

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

i cała reszta

Więcej w kategorii i cała reszta

„Modelka” Zuzanna Bijoch – recenzja książki

BAFavenue11 grudnia 2017

KONKURS Halloween z Golden Rose! WYNIKI

BAFavenue24 listopada 2017

Wygraj wodę perfumowaną GRASSE Allvernum!

BAFavenue21 listopada 2017