LifeStyle

Obiad wielkanocny

Obiad wielkanocny

Menu wielkanocne głównie kojarzy się nam z jajkami. I słusznie! Nie zapominajmy jednak, że co za dużo, to niezdrowo i nawet w takie święta powinnyśmy zachować pewną równowagę. Jeśli w naszym menu jajka wystąpią jedynie jako dodatek, albo w ogóle ich nie ma, z pewnością nic się nie stanie, a i układ pokarmowy sobie trochę odpocznie. 😉 Dlatego dziś trochę inne propozycje do świątecznego menu. Smacznego! :)

Przepis na krem chrzanowy z jabłkiem

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • Krem z białych warzyw Proste Historie
  • warzywny bulion
  • szklanka tłustego mleka
  • 150g serka mascarpone
  • chrzan śmietankowy
  • jabłko
  • przyprawy

Sposób przygotowania:
Rozpuść w garnku masło. Wyciągnij saszetkę z grzankami z opakowania i dodaj zamrożoną zupę. Po 3 minutach zalej 1,2 l warzywnego bulionu i mlekiem. Dopraw zupę solą i cukrem. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut do miękkości składników. Zmiksuj dodając serek mascarpone i chrzan. Zetrzyj odrobinę gałki muszkatołowej. Podgrzej krem i serwuj posypaną czerwonym jabłkiem pokrojonym w zapałki.

Mat. prasowe Proste Historie

Mat. prasowe Proste Historie

Kaczka marynowana w nalewce majerankowej, pieczona z jabłkami

Składniki:
• 2-3 łyżki majeranku oraz do nacierania
• łyżeczka cukru
• Kaczka Zagrodowa
• 4 duże jabłka
• 200 ml wódki
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Majeranek i cukier zalać wódką, odstawić na minimum 12 godzin. Następnie umytą i osuszoną kaczkę, zalać nalewką, wcierając dodatkowo trochę majeranku. Marynować minimum 6 godzin, obracając kaczkę, co godzinę. Następnie wyciągnąć z marynaty, natrzeć solą i pieprzem (również wewnątrz), przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka pokroić w ćwiartki, nadziać nimi kaczkę, jeśli zostaną jakieś kawałki, obłożyć kaczkę w naczyniu. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 2 godziny w 190 st. C, przy czym po pierwszej godzinie ściągnąć folię by kaczka ładnie się zrumieniła i polać wytworzonymi sokami. Po upieczeniu odstawić na chwilę, po czym podzielić na porcje i podawać, np. z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną niepaloną.

Mat. prasowe Kaczka Zagrodowa

Mat. prasowe Kaczka Zagrodowa

Orientalna sałatka nicejska z tuńczykiem

Składniki:

  • 450 g świeżego tuńczyka
  • 8 łyżek sosu marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 450 g młodych ziemniaków
  • 225 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 pęczek posiekanej dymki
  • 50 g pokrojonych czarnych oliwek
  • 8 pomidorków cherry, przekrojonych na pół
  • 4 jajka ugotowane na twardo, przekrojone na pół
  • 50 g liści szpinaku baby

Składniki na dressing:

  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • Sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:
Włóż tuńczyka do naczynia i polej sosem, tak aby całość ryby została dobrze pokryta. Odstaw na 20 minut. W międzyczasie ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Ugotuj także fasolkę (jeśli korzystasz z garnka do gotowania na parze, umieść fasolkę nad ziemniakami i gotuj przez 10 minut). Odcedź ziemniaki i wymieszaj w misce razem z fasolką. Dodaj dymkę, oliwki, pomidorki cherry, jajka i liście szpinaku i podrzucaj, aż składniki dobrze się zmieszają. Przykryj i odstaw.

Mat. prasowe Kikkoman

Mat. prasowe Kikkoman

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

LifeStyle

Więcej w kategorii LifeStyle

kreta-trasa-audi

Autem przez Kretę – wzdłuż wschodniego wybrzeża

BAFavenue24 maja 2017
haul-kreta

Co kupić na Krecie?

BAFavenue14 maja 2017
baner_1500x900_konkurs_2b-1

KONKURS: Wygraj 200 zł na zakupy w Moodo!

BAFavenue11 maja 2017