LifeStyle

Niesamowite właściwości truskawek

Niesamowite właściwości truskawek

Choć po truskawki sięgamy głównie ze względu na ich smak, to powinniśmy wiedzieć, że to nie jedyna zaleta tego sezonowego owocu. Dla naszego organizmu truskawki są bardziej wartościowe niż moglibyśmy się tego spodziewać. Jakie właściwości wykazują?

Truskawki charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C, makro– i mikroelementów, błonnika pokarmowego oraz polifenoli – wyjaśnia Radosław Majewski z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku. Do tego dochodzi zasobność w różnorodne substancje biologicznie aktywne, duże ilości kwasów fenolowych (2,4-2,5 mg/100 g .m.), flawonoidów (5,2-8,2 mg/100 g .m.) i witamin. W konsekwencji truskawki wykazują działanie antybakteryjne, a nawet przeciwdziałają powstawaniu i rozwojowi chorób cywilizacyjnych – w tym nowotworów (dzięki obecności dużej ilości kwasu elagowego), nadciśnienia, zawałów serca czy nadmiaru cholesterolu.

Dodatkowo liczne badania sugerują, że zawarte w truskawkach polifenole mogą mieć pozytywny wpływ na trawienie i wchłanianie węglowodanów, a tym samym pomagają modulować stężenie glukozy we krwi po posiłku. Substancje te mają zdolność hamowania aktywności jelitowej α – glukozydazy, rozszczepiającej węglowodany złożone do prostych, co prowadzi do spowolnienia absorbcji glukozy. Jest to szczególnie istotne dla cukrzyków oraz osób dbających o prawidłową masę ciała – dodaje przedstawiciel Centrum Dietetyki Stosowanej.

Warto również wspomnieć o insulinooporności, będącej nieodłącznym elementem i jedną z przyczyn występowania cukrzycy. Jak dowodzą badania na zwierzętach, zawarty m. in. w truskawkach 3-glukozyd cyjanidyny może łagodzić wywołaną dietą wysokotłuszczową hiperglikemię i oporność na insulinę. Związek ten bierze także udział w poprawie wrażliwości na insulinę (poprzez zwiększenie wydzielania adiponektyny i leptyny) oraz regulacji ekspresji genów w izolowanych adipocytach (komórkach tłuszczowych).

Ciekawostką jest również fakt, że nasiona, choć stanowią jedynie ok. 1% całej masy, w rzeczywistości zawierają nawet do 11% wszystkich związków polifenolowych obecnych w truskawkach i są źródłem bogatego w kwas L-linolenowy oleju. Pamiętajmy też, że odpady z przetwórstwa mogą być źródłem substancji przeciwutleniających, a zwłaszcza proantocyjanidyn, oleju, kwasu elagowego i elagotanin – opisuje dietetyk Remigiusz Filarski.

 

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

LifeStyle

Więcej w kategorii LifeStyle

wroclawkie-zoo-akwarium-GLOWNE

Wrocławskie ZOO – album

BAFavenue12 lipca 2017
morskieoko-glowne-bafavenue

Zakopane w 2 dni – album

BAFavenue9 lipca 2017
kosmetyczka-wakacyjna-1

Jak zorganizować wakacyjną kosmetyczkę?

BAFavenue4 lipca 2017