Masło kakaowe – właściwości

Wbrew pozorom, masło kakaowe nie jest współczesną nowinką kosmetyczną. Jest znane, używane i doceniane już od dawna, co łatwo można sprawdzić pytając o nie swoje mamy oraz babcie. Niezaprzeczalnie, masło kakaowe jest ponadczasowym i wszechstronnym cudem natury.

Masło kakaowe produkuje się z tłuszczów pozyskanych z nasion kakaowca, czyli tej samej rośliny, z której uzyskuje się także kakao. Jak sama nazwa wskazuje, produkt ten w temperaturze pokojowej, występuje w postaci stałej. Nie oznacza to jednak, że trudno nam będzie go rozsmarować. Masło kakaowe rozpuszcza się w temperaturze podobnej do tej, jakie ma ludzkie ciało, dlatego też jego aplikacja na skórze jest nie tylko łatwa, ale i przyjemna.

Nie można zapomnieć o cudownych właściwościach tego naturalnego preparatu. Masło kakaowe będzie przede wszystkim odpowiadać Paniom, które mają suchą lub podrażnioną skórę. Tłuszcz kakaowy bowiem nie tylko ją natłuści, ale i zregeneruje. Z tego powodu, masło jest tak chętnie używane w przemyśle kosmetycznym i dodawane do kremów, preparatów przyspieszających opalanie oraz pomadek ochronnych. Trzeba również podkreślić, że produkt ten bogaty jest w polifenole, czyli przeciwutleniacze. Jak wiemy, to właśnie antyoksydanty działają korzystnie na nasze zdrowie oraz wygląd ciała. Na koniec warto wspomnieć o tym, że masło kakaowe świetnie uelastycznia skórę, więc powinny zwrócić na niego uwagę kobiety w ciąży, które bardzo często muszą zmagać się z rozstępami.

A Wy jakie zalety masła kakaowego lubicie najbardziej? Używacie go?

2 odpowiedzi do “Masło kakaowe – właściwości”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *