i cała reszta

Majówkowe propozycje kulinarne

Majówkowe propozycje kulinarne

Tym razem na długi weekend majowy zostajesz w domu, urządzasz jakąś małą imprezkę dla znajomych, albo właśnie w gości się wybierasz? Mamy kilka pysznych i robiących wrażenie przepisów, dzięki którym staniesz się bohaterką we własnym, albo obcym domu. 😉

 

Hochlander na romantycznej kanapce dla niej!

Intrygujące kanapki z serem Hochlander (nowość Hochland) w wersji dla niej i dla niego

DLA NIEJ

Składniki:

Chleb żytni na zakwasie 2 kromki
Ser Hochlander 2 plasterki
Pasta guacamole 60 g
Orzechy włoskie 4 szt
Kiełki słonecznika/ tymianek cytrynowy

Pasta guacamole:

1/2 awokado
1 łyżka oliwy
Ząbek czosnku
20 ml soku z limonki
Sól morska

Mat. prasowe Hochland

Mat. prasowe Hochland

Przygotowanie:

Składniki na guacamole miksujemy na jednolitą masę – na koniec doprawiamy do smaku solą morską oraz pieprzem grubo mielonym. Chleb smarujemy pastą, układamy zwinięty w rulonik plaster sera Hochlander, dodajemy orzechy włoskie. Kanapkę dekorujemy kiełkami oraz ziołami.

DLA NIEGO

Składniki:

Ciabata 1 szt
Ser Hochlander 4 plasterki
Sałata rzymska
Humus
Grillowana pierś z kurczaka
Bakłażan, cukinia, pomidor, czerwona cebula

Humus (na 2 porcje):

1 szklanka ugotowanej cieciorki
2 łyżki pasty tahini
Sok wyciśnięty z 1 cytryny (ok 4 łyżki soku)
1-2 ząbki czosnku
½ łyżeczki mielonego kuminu
Sól morska
2 łyżki oliwy
Woda – do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Mat. prasowe Hochland

Mat. prasowe Hochland

Przygotowanie:

Składniki na humus miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pierś z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem i papryką wędzoną, następnie grillujemy wraz z warzywami na ładny rumiany kolor. Ciabatę kroimy w pół, smarujemy humusem. Układamy sałatę rzymską, grillowane warzywa, ser żółty Hochlander, plasterki piersi z kurczaka. Całość dekorujemy świeżymi ziołami.

Lekkie penne z anchois, piniolami i bazylią

Składniki:

Makaron Malma Penne Rigate N 14
5 filecików anchois
Pęczek bazylii
Pół cebuli
1 ząbek czosnku
25 g orzeszków pinii
Połowa pomarańczy
25 g rodzynek
Pół cytryny
Sól, pieprz

Fot. Malma

Fot. Malma

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli 8 minut. Na patelnię wlewamy oliwę uzyskaną z anchois i wrzucamy fileciki. Przesmażamy je, a następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Potem dodajemy orzeszki pinii, rodzynki i łączymy wszystko z przygotowanym wcześniej makaronem. Na koniec dorzucamy skórkę otartą z cytrusów oraz sok z połowy cytryny, aby uzyskać lekko kwaskowaty i świeży smak potrawy. Całość przekładamy na talerz i posypujemy listkami bazylii.

Pełnoziarnista tarta ze szparagami

Składniki:

Ciasto
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g zimnego masła
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki soli
Masa
200 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
150 g śmietanki kremówki
1 jajko
1 białko
łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz, do smaku
ok 10 zielonych szparagów

Fot. Mój Ulubiony

Fot. Mój Ulubiony

Przygotowanie:

Do mąki dodać posiekane masło i sól, zagnieść z ciasta okruszki, dodać jajko i żółtko, zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt suche dodać wodę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić. Natłuścić formę do tarty (średnica 18-20 cm).
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem. Podpiekać 8-10 minut w 190 stopniach C. Twarożek wymieszać z jajkami, śmietanką, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Wylać na podpieczony spód. Odciąć stwardniałe końce szparagów, ułożyć je na masie. Piec tartę ok 25-30 minut w 180 stopniach C. Przed krojeniem ostudzić, aby masa zastygła.

Tortilla z kremem twarożkowym i wędzonym łososiem

Składniki:

Tortille pszenne, ok 3-4 sztuki
200 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
150 g wędzonego łososia w plastrach
sól, pieprz do smaku
1/3 pęczka koperku
1/3 pęczka szczypiorku

Fot. Mój Ulubiony

Fot. Mój Ulubiony

Przygotowanie:

Szczypiorek i koperek drobno posiekać, wymieszać z serkiem, doprawić pieprzem i solą. Rozsmarować serek na tortilli, na wierzchu ułożyć plasterki łososia. Ciasno zwinąć w rulon. Powtórzyć z resztą tortilli do wyczerpania składników. Rulony ukośnie pociąć na kawałki ok 4 cm.

Wiosenna zapiekanka z wołowiną

Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego
300 g wołowiny
150 g młodej marchwi, pokrojonej w 0,5 cm plastry
150 g zielonego groszku
1 mała cebula, posiekana
łyżeczka tymianku
sól i pieprz
150 ml bulionu
2 łyżki masła

Fot. Gosia

Fot. Gosia

Przygotowanie:

W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, włożyć pokrojoną w średnią kostkę wołowinę i cebulę, podsmażać kilka minut, mieszając. Dodać bulion i tymianek, przykryć i dusić ok 30 minut. Dodać marchew i groszek, gotować bez przykrycia 20 minut, aż bulion w większości odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Warzywa z mięsem ostudzić. Foremkę aluminiową wyłożyć ciastem francuskim, tak aby brzegi wychodziły poza foremkę. Do środka włożyć nadzienie, przykryć ciastem i zawinąć brzegi. Piec ok. 30 minut w 200 st. C. Podawać na ciepło, z ulubionym sosem.

 

Smacznego! 😉

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

i cała reszta

Więcej w kategorii i cała reszta

piekne-targi-vol2

Piękne Targi vol. 2

BAFavenue21 września 2017
probki-bafavenue

Mit o większej skuteczności i intensywności próbek

BAFavenue19 września 2017
rozdanie

Wrześniowe #rozdanie na Instagramie

BAFavenue12 września 2017