i cała reszta

Liofilizacja – co to?

Liofilizacja – co to?

Liofilizacja to sposób na podjadanie pysznych i pełnowartościowych owoców przez cały rok. Czym w zasadzie jest i jak odbywa się ten proces?

Owoce, które oczywiście najlepiej smakują w sezonie, są źródłem wielu drogocennych składników. Są nimi m.in.: witamina C, witamina B, kwas foliowy, potas, żelazo czy magnez. Różne formy i sposoby przetwarzania owoców niestety w mniejszym lub większym stopniu wpływają na ich wartość odżywczą, natomiast w przypadku liofilizacji nie jest on znaczny. Poddane takiej obróbce owoce nie tylko zachowują swój naturalny smak, ale i wszystko to, co mamy z nich najlepsze.
Na czym polega proces liofilizacji i w czym tkwi jego sekret? Liofilizacja to inaczej suszenie żywności po jej wcześniejszym zamrożeniu, proces odbywa się z zastosowaniem obniżonego ciśnienia. Zabieg ten skutkuje pozbyciem się z pokarmu od 70, nawet do 99,5% wody! Dzięki temu mikroorganizmy się nie rozwijają, a procesy enzymatyczne zostają bardzo spowolnione, natomiast przydatność i termin spożycia znacznie się wydłuża. Choć liofilizacja znana jest ludziom od bardzo, bardzo dawna (jeszcze przed naszą erą), to dopiero dzisiaj zyskuje na swojej popularności. Liofilizowane owoce możemy spotkać w formie np. naturalnej przekąski, składników napojów (zwłaszcza herbat), jako dodatek do różnego rodzaju słodyczy paczkowanych, albo naturalnych, owocowych batonów Frupp. Marka ta jako pierwsza na świecie wykorzystała proces liofilizacji do tego typu produkcji.

Batoniki Frupp to pyszne i bardzo ciekawe przekąski, które świetnie sprawdzają się zarówno w kuchni, jako dodatek do dań, jak i poza domem, w formie szybkiej i pełnowartościowej przekąski. Batony mają intensywne, naturalne i lekko kwaskowate smaki. Chrupka, sucha konsystencja, w ustach wręcz się rozpuszcza. Dla nas zdecydowany numer jeden wśród zdrowych batonów! :)

Pokaż komentarze (3)

Komentarz

  1. 30 marca 2016 at 22:25

    Uwielbiam liofilizowane owoce, szczególnie truskawki.

  2. 25 marca 2016 at 15:52

    Fajna opcja, jeśli tylko nie ma w nich syropu glukozowo-fruktozowego i masy cukru 😉

  3. 23 marca 2016 at 21:29

    Uwielbiam te batoniki, idealna przekąska!

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

i cała reszta

Więcej w kategorii i cała reszta

probki-bafavenue

Mit o większej skuteczności i intensywności próbek

BAFavenue19 września 2017
rozdanie

Wrześniowe #rozdanie na Instagramie

BAFavenue12 września 2017
apis-pasta-do-zebow-mineraly-morza-martwego-3

Jakie są zalety past do zębów bez fluoru?

BAFavenue31 sierpnia 2017