i cała reszta

Kuchnia tajska da się lubić

Kuchnia tajska da się lubić

Przeżywaliśmy już mody na kuchnię amerykańską, japońską, włoską i śródziemnomorską. Ostatnio króluje tajska – niezwykle egzotyczna, aromatyczna, pełna przypraw i kwaśnych oraz ostrych smaków. Przekonamy cię, że tajskie potrawy da się lubić.

Kuchnia Tajlandii to zlepek innych kuchni azjatyckich, w tym przede wszystkim indyjskiej oraz chińskiej, przy czym wypracowała ona własne zasady gotowania. Najpopularniejszym naczyniem jest wok, czyli duża i wysoka patelnia, która dzięki swojemu kształtowi pozwala na jednoczesne smażenie i duszenie składników.

Tajlandczycy niezwykle chętnie używają świeżych przypraw. Lubują się w liściach bazylii, soku z limonki, imbirze, owocach morza, makaronie ryżowym, ryżu jaśminowym oraz sosach sojowych i rybnych. Nie da się ukryć, że większość przygotowywanych przez nich dań jest niezwykle pikantna, z delikatnym, kwaśnym lub słodkim posmakiem. Z pewnością kuchnia tajska przypadnie do gustu osobom lubiącym wyraziste smaki.

Naczelnym daniem jest thai pad, czyli makaron ryżowy podsmażany z rybą lub krewetkami, orzechami, limonką oraz cukrem. Często przygotowuje się także lekkie sałatki noszące nazwę yam. To kuchnia pikantna, ale jednocześnie świeża i zdrowa. Wiele wykorzystywanych przez Tajlandczyków składników ma korzystny wpływ na kondycję organizmu.

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

i cała reszta

Więcej w kategorii i cała reszta

Jesienna kampania MOODO – musicie to zobaczyć! :)

BAFavenue11 sierpnia 2018

„Rytuał Gejszy” Victoria Tsai – recenzja książki

BAFavenue14 lipca 2018

INSTAGRAM: Wygraj mega zestaw kosmetyków i książek!

BAFavenue10 czerwca 2018