i cała reszta

Kuchnia tajska da się lubić

Kuchnia tajska da się lubić

Przeżywaliśmy już mody na kuchnię amerykańską, japońską, włoską i śródziemnomorską. Ostatnio króluje tajska – niezwykle egzotyczna, aromatyczna, pełna przypraw i kwaśnych oraz ostrych smaków. Przekonamy cię, że tajskie potrawy da się lubić.

Kuchnia Tajlandii to zlepek innych kuchni azjatyckich, w tym przede wszystkim indyjskiej oraz chińskiej, przy czym wypracowała ona własne zasady gotowania. Najpopularniejszym naczyniem jest wok, czyli duża i wysoka patelnia, która dzięki swojemu kształtowi pozwala na jednoczesne smażenie i duszenie składników.

Tajlandczycy niezwykle chętnie używają świeżych przypraw. Lubują się w liściach bazylii, soku z limonki, imbirze, owocach morza, makaronie ryżowym, ryżu jaśminowym oraz sosach sojowych i rybnych. Nie da się ukryć, że większość przygotowywanych przez nich dań jest niezwykle pikantna, z delikatnym, kwaśnym lub słodkim posmakiem. Z pewnością kuchnia tajska przypadnie do gustu osobom lubiącym wyraziste smaki.

Naczelnym daniem jest thai pad, czyli makaron ryżowy podsmażany z rybą lub krewetkami, orzechami, limonką oraz cukrem. Często przygotowuje się także lekkie sałatki noszące nazwę yam. To kuchnia pikantna, ale jednocześnie świeża i zdrowa. Wiele wykorzystywanych przez Tajlandczyków składników ma korzystny wpływ na kondycję organizmu.

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

i cała reszta

Więcej w kategorii i cała reszta

probki-bafavenue

Mit o większej skuteczności i intensywności próbek

BAFavenue19 września 2017
rozdanie

Wrześniowe #rozdanie na Instagramie

BAFavenue12 września 2017
apis-pasta-do-zebow-mineraly-morza-martwego-3

Jakie są zalety past do zębów bez fluoru?

BAFavenue31 sierpnia 2017