i cała reszta

Konrad Gaca – podsumowanie żywieniowych trendów w 2015 roku

Konrad Gaca – podsumowanie żywieniowych trendów w 2015 roku

Wydaje się, że z roku na rok jemy coraz bardziej świadomie. Przez ciekawość, a później nabytą widzę, częściej decydujemy się na zdrowe, a nie szybkie i śmieciowe. Jednak czy nie jest to jedynie złudzenie? Odpowiedź na to pytanie przybliży zestawienie najważniejszych trendów żywieniowych 2015 roku, przygotowane przez Konrada Gacę – specjalistę żywieniowego, trenera i autora książek.

Konrad Gaca

Konrad Gaca

Trend 1 – Moda na superfoods
Może i moda na naturalną żywność zawierającą niezwykle cenne dla organizmu składniki w Polsce rozpoczęła się stosunkowo niedawno, ale trzeba przyznać, że jest ona bardzo intensywna i dynamicznie się rozwija. Początkowo zafascynowani egzotycznymi produktami typu nasiona chia, jagody goji czy spirulina, zaczęliśmy również sięgać po rodzime pokarmy, takie jak siemię lniane, czosnek, aronia, natka pietruszki itp. Jak podkreśla Konrad Gaca, sekret zdrowego odżywiania się nie kryje się w wyszukiwaniu wymyślnych składników, dlatego korzystajmy z tego co jest powszechnie dostępne i cieszmy się ich niskimi cenami.

Trend 2 – Zbyt mało aktywności fizycznej
Zdecydowanie za mało Polaków podejmuje na co dzień aktywność fizyczną, czego dowodzą tegoroczne wyniki badań TNS. Niepokoją one jeszcze bardziej, gdy zaczniemy spostrzegać sport w innych kategoriach. Jak podpowiada ekspert, aktywny tryb życia to poprawa stanu zdrowia, zarówno tego fizycznego, jak i psychicznego, zmiana wyglądu, lepsze samopoczucie, a nawet odsunięcie stresów. Aby trening dawał nam satysfakcję powinien być w odpowiedni sposób zestawiony z dietą i możliwościami danej osoby.

Trend 3 – Dobra alternatywa dla cukru
Coraz częściej zastępujemy cukier jego równie słodkimi, ale zdrowymi i nietuczącymi zamiennikami, takimi jak stewia czy ksylitol. Jest to możliwe zarówno dzięki wzrastającej świadomości konsumentów, jak i producentów, którzy wychodzą im na przeciw. Dzięki coraz większej powszechności takich produktów zmieniane są nawyki żywieniowe, a i osobom odchudzającym się jest znacznie lżej, gdyż nie muszą żegnać się ze słodkim.

Trend 4 – Obalenie mitu, że tłuszcz jest główną przyczyną otyłości
W 2014 roku amerykański komitet opracowujący państwowe wytyczne dotyczące diety, przyczynił się do obalenia mitów na temat tłuszczu. Wyniki badań nie wskazują na bardziej znaczący wpływ na zdrowie diet niskotłuszczowych, jak i brak istotnego związku pomiędzy ilością spożywanego cholesterolu, a jego obecnością we krwi. Jaki z tego wniosek? Konrad Gaca podkreśla, że otyłość to choroba znacznie bardziej skomplikowana i zależna od wielu czynników. Mogą nimi być złe odżywianie się, brak aktywności fizycznej, codzienny stres, za mało snu.

Trend 5 – Merytoryczna dyskusja o diecie bezglutenowej
Początkowo ta uważana była za idealną dla każdego, jednak tezę tą obalił sam jej twórca – prof. Peter Gibson, który w 2014 roku uwodnił, że gluten nie powoduje żadnych problemów u osób zdrowych, ale może mieć ona dobry wpływ na organizm. Zdaniem eksperta sukces diety bezglutenowej polega na skutkach podobnych odstawieniu tego składnika. Znaczna redukcja spożywania węglowodanów (w których zawarty jest gluten), powoduje spadek wagi, większą kontrolę jedzenia oraz zdrowe posiłki.

Trend 6 – Ustawa sklepikowa
Abstrahując od słuszności i formy ustawy, napewno zrobiła ona wiele dobrego. Zdrowy styl życia przestał być już tylko modą, a stał się poważnym problemem. Zdaniem eksperta same przepisy powinny być bardziej wyważone, a wprowadzone zakazy dotyczące wybranych produktów zamiast problem rozwiązywać, mogą wręcz przeciwnie sugerować duże uproszczenia tematu. Poza tym nawyki żywieniowe wynosi się z domu, dlatego wiekszą uwagę powinno się skupić na programach edukacyjnych i informacyjnych skierowanych zarówno do dzieci jak i rodziców, niż na półkach sklepików szkolnych.

Trend 7 – Mniejszy odsetek nastolatków z nadwagą i otyłością
Najnowsze badanie HBSC, którego wyniki opublikowane zostały w październiku 2015, wskazują, że w ciągu czterech lat (2010-2014) odsetek nastolatków z nadwagą i otyłością zmniejszył się w Polsce z 17% do 14,8%. Takie wyniki nie tylko cieszą, ale i motywują do dalszego działania. Jak podkreśla Konrad Gaca tylko kontynuacja akcji promujących dobre nawyki żywieniowe, jest w stanie zatrzymać, a nawet odwrócić trend szerzenia się otyłości i nadwagi wśród młodzieży.

Pokaż komentarze (4)

Komentarz

  1. 8 stycznia 2016 at 17:42

    Świetny artykuł!:)

  2. 7 stycznia 2016 at 22:51

    Świetny artykuł, cudowny człowiek o niesamowitej wiedzy i dobrym serduchu.

  3. 31 grudnia 2015 at 01:04

    Faktycznie jeśli chodzi o aktywność fizyczną mało osób tego się trzyma, choć sądzę że cały czas liczba wzrasta patrząc np na biegajacych ludzi wokół jeziorka u mnie koło domu. 😉
    A z tłuszczem faktycznie mit. Najgorsze są cukry.

  4. 30 grudnia 2015 at 21:12

    Jedno jest pewne trzeba zacząć przyglądać się temu co spożywamy, bo życie i zdrowie mamy tylko jedno :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

i cała reszta

Więcej w kategorii i cała reszta

probki-bafavenue

Mit o większej skuteczności i intensywności próbek

BAFavenue19 września 2017
rozdanie

Wrześniowe #rozdanie na Instagramie

BAFavenue12 września 2017
apis-pasta-do-zebow-mineraly-morza-martwego-3

Jakie są zalety past do zębów bez fluoru?

BAFavenue31 sierpnia 2017