LifeStyle

Kilka kulinarnych inspiracji

Kilka kulinarnych inspiracji

Proste, szybkie w przygotowaniu, efektowne i co najważniejsze – pyszne jedzenie, lubi każdy z nas, dlatego dziś podsuwamy Wam listę kulinarnych inspiracji – śniadaniowych, obiadowych i deserowych. Zapraszamy! :)

 

Naturalny jogurt owocowy

Składniki:

  • 750ml jogurtu naturalnego
  •  Owoce na kompot domowy Proste Historie

Sposób przygotowania: Do wysokiego naczynia wlej jogurt i dodaj do niego zamrożone owoce, 2 łyżki płynnego miodu i szczyptę cukru wanilinowego. Zmiksuj całość blenderem. Serwuj zaraz po przygotowaniu.

Mat. prasowe Prawdziwe Historie

Mat. prasowe Prawdziwe Historie

 

Chrupiące warzywa z woka

Składniki:

  • 2 małe marchewki
  • 200 g żółtego buraka
  • 200 g żółtej marchwi
  • 2 małe cukinie
  • 100 g groszku cukrowego
  • 8 szparagów
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

Składniki na sos:

  • 1 orzech laskowy
  • ½ pęczka kolendry
  • 20 gałązek pietruszki
  • 2 gałązki mięty
  • 1 mała biała cebula
  • 3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1 łyżka stołowa masła pieprz

Sposób przygotowania: Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. W woku rozgrzać oliwę i naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman. Dodać marchewki, buraka oraz żółtą marchew i gotować przez 8 minut na średnim ogniu, nie zapominając o mieszaniu. Następnie dodać cukinię, groszek i szparagi. Gotować jeszcze przez 6 minut, co jakiś czas mieszając (warzywa powinny pozostać chrupiące). Rozdrobnić orzech laskowy. Zioła na sos umyć i posiekać, cebulę obrać i również posiekać, a następnie dodać do miski z sosem sojowym, oliwą i sokiem z cytryny. Wszystko wymieszać. Gorące jarzyny włożyć do miski, zalać sosem, posypać rozdrobnionym orzechem laskowym i od razu podawać. Potrawę można serwować w towarzystwie komosy ryżowej lub orkiszu.

Mat. prasowe Kikkoman

Mat. prasowe Kikkoman

 

Salsa ogórkowa z chlebkami Tovago

Składniki:

  • 8 kromek błonnikowych chlebków Tovago
  • 1 długi ogórek (lub 2 mniejsze)
  • Pół czerwonej cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Ogórek umyj dokładnie i pokrój w bardzo drobną kosteczkę, albo posiekaj. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Papryczkę chili posiekaj drobno. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj warzywa razem z czosnkiem, koperkiem, sokiem z limonki i oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z błonnikowymi chlebkami Tovago.

 Mat. prasowe Tovago

Mat. prasowe Tovago

 

Pyzy z mięsem w winnym sosie cebulowym

Składniki do sosu:

  • 3 cebule
  • 100g kiełbasy
  • 3 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 50ml octu balsamicznego
  • 100ml wina czerwonego lub piwa

Sposób przygotowania: Przygotuj sos. Przekrój wzdłuż 3 cebule i pokrój je w cienkie plasterki. 100 g kiełbasy pokrój w najmniejszą kostkę, jaką potrafisz. Wrzuć na patelnię i zrumień na sucho. Dodaj 3 łyżki oleju i wrzuć cebulę rozdrobnioną na pojedyncze paseczki. Dodaj 1 płaską łyżkę cukru i karmelizuj całość przez 5 minut tak, aby cebula była złotego koloru. Wlej 50 ml octu balsamicznego i 100 ml czerwonego wina lub piwa. Gotuj razem 3 minuty i dodaj 200 ml wołowego bulionu. Zredukuj na dużym ogniu przez 8 minut na gęsty sos. Możesz dodać łyżeczkę musztardy z ziarnami gorczycy – do zagęszczenia sosu. Sos dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą. Polej nim uprzednio przygotowane pyzy z mięsem od Prawdziwe Historie.

Mat. prasowe Prawdziwe Historie

Mat. prasowe Prawdziwe Historie

Comber jagnięcy z glazurowaną marchewką

Składniki:

2 combry jagnięce (bez kości)

1 łyżka stołowa mielonego kminku

600 g marchwi

8 zielonych cebulek

100 g groszku

1 łyżka stołowa miodu

3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

4 gałązki mięty pieprz

1 łyżka stołowa ziarenek kminku

Sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Jagnięcinę obtoczyć w kminku, włożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika na 20 minut. Obrać marchew (nie rozdrabniać). Cebulki obrać. Groszek wyłuskać ze strączków i wrzucić na 3 minuty do gotującej się osolonej wody. Następnie odlać wodę. Zagotować na patelni miód i 1 łyżkę stołową  sosu sojowego, dodać marchewkę i gotować 10 minut na wolnym ogniu. Dodać cebulki i groszek, zamieszać i pogotować na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Comber jagnięcy wyjąć z piekarnika i brytfanny, polać pozostałym sosem sojowym, dodać gałązki mięty oraz pieprz. Podawać na gorąco: plastry jagnięciny ułożyć z warzywami na talerzach, całość polać sosem i posypać ziarnkami kminku.

Mat. prasowe Kikkoman

Mat. prasowe Kikkoman

 

Pizza seromaniaka z salami i chili

Składniki na ciasto dla 2 osób:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży świeżych
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 5-7 łyżek sosu pomidorowego
  • 4-5 plastry sera Hochland Na gorąco! z salami i chili
  • Pieczarki
  • Świeża bazylia

Sposób przygotowania: Świeże drożdże rozpuszczamy w ok. 50 ml ciepłej, ale niegorącej wodzie, dodajemy cukier i ok. 3 łyżki mąki. Mieszankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. Zaczyn powinien zwiększyć objętość i spienić się.Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, resztę wody, sól i oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto, aby było miękkie i sprężyste. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Na stolnicy delikatnie podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy sosem, dodajemy plastry sera oraz pozostałe dodatki. Pizzę pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut – do czasu aż ciasto się zarumieni.

Mat. prasowe Hohland

Mat. prasowe Hochland

 

Muffiny z malinami i białą czekoladą

Składniki:

  • 100 g masła
  • 3 jajka, osobno białka i żółtka
  • 150 g drobnego cukru
  • opakowanie (40 g budyniu śmietankowego)
  • 130 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g śmietanki 30%
  • 100 g posiekanej białej czekolady
  • 150 g malin
  • Foremki aluminiowe na muffiny marki Gosia

Sposób przygotowania: Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę, dodać budyń wymieszany z mąką i proszkiem oraz śmietanę i połączyć. Białka ubić na sztywno i delikatnie, ale dokładnie połączyć z ciastem. Na koniec wmieszać czekoladę i maliny, ciasto rozłożyć do dwóch foremek na muffinki Gosia. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Nieco ostudzone babeczki wyciągnąć i dokończyć studzenie na kratce kuchennej. Babeczki można serwować z kremem z mascarpone utartego z cukrem waniliowym.

Mat. prasowe Gosia

Mat. prasowe Gosia

Truskawkowe orzeźwienie

Składniki:

  • Słodkie truskawki Proste Historie
  • 6 łyżek miodu
  • 600ml kefiry
  • lody waniliowe/śmietankowe

Sposób przygotowania: Rozmroź opakowanie truskawek zachowując ich sok. Zmiksuj truskawki dodając miód. Przetrzyj masę przez drobne sitko tak, aby pozbyć się ewentualnych pestek. Dodaj do naczynia kefir i wymieszaj używając blendera. Serwuj z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.

Mat. prasowe Prawdziwe Historie

Mat. prasowe Prawdziwe Historie

 

Pokaż komentarze (2)

Komentarz

  1. 23 marca 2016 at 21:28

    Ciekawe przepisy, z pewnością kiedyś wypróbuję.

  2. 14 marca 2016 at 16:50

    Kilka przepisów na pewno wypróbuje :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

LifeStyle

Więcej w kategorii LifeStyle

konkurs-dzien-dziecka

#konkurs dla Dzieciaków ;) WYNIKI

BAFavenue26 czerwca 2017
torba-ulotki-motherandbaby

Czy warto odwiedzać targi dla mam będąc w ciąży?

BAFavenue13 czerwca 2017
baner_1500x900_konkurs_2b-1

KONKURS: Wygraj 200 zł na zakupy w Moodo! WYNIKI

BAFavenue7 czerwca 2017