i cała reszta

Kawa – jak ją polubić?

Kawa – jak ją polubić?

Fot. Przyjaciele Kawy

Czy od zawsze lubiłeś kawę? Czy pamiętasz swoją reakcję, kiedy po raz pierwszy jej spróbowałeś? A jak jest teraz? Pijesz ją ze smakiem, czy raczej uważasz tylko za „stymulatora”, bez którego nie wyobrażasz sobie pobudki, czy popicia słodkiego deseru? Kto od samego początku pił kawę bez mleka i niesłodzoną, a do tego z przyjemnością? Twierdząco na to pytanie nie odpowie nawet większość obecnie zagorzałych miłośników „małej czarnej“.

„W mojej pracy często spotykam się z prośbą o wskazanie sposobu na to, jak polubić kawę. Niektórym smak tego czarnego napoju nie odpowiada, ale chcą go pić ze względu na właściwości pobudzające i „towarzyskie“ – mówi specjalista z firmy Przyjaciele Kawy – Daniel Komorowski.

Przekonanie kogoś do innego podejścia do kawy i jej smaku niż ten, do którego jest przyzwyczajony od lat, często zabiera wiele czasu. Większości przeszkadza jej kwaskowość, która daje nieprzyjemne odczucia na podniebieniu i kojarzy się z kawą niskiej jakości, słabą, czy wręcz zwietrzałą. Na początek warto więc przypomnieć, że od plantacji do kawowego napoju jest długa droga. Ziarnko kawy, tak naprawdę jest nasionem – pestką owocu kawowca. Owoc ten jest słodki i w smaku przypomina śliwkę, czereśnię lub wiśnię. Te owoce są też jednak trochę kwaskowe. Oczywiście, należy odróżnić tę kwaśność naturalną, od kwaśności napoju nieprawidłowo przygotowanego lub ziaren złej jakości, pochodzących ze zbyt niedojrzałych owoców. Eksperci są zgodni co do tego, że pewna owocowa kwaskowość kawy jest naturalna i wręcz niezbędna, bowiem to z niej pochodzi cała olbrzymia gama posmaków, które można wyczuwać. Przecież owoce też są kwaskowe, nawet te dojrzałe i to akceptujemy – jabłka, truskawki, wiśnie itp. Warto więc pamiętać o tym, że kwaskowość kawy jest często wynikiem nie złej jakości, ale jej naturalnego pochodzenia.

Goryczka to inna cecha, na którą wskazują osoby, którym kawa nie smakuje. Lubię wtedy dawać taki przykład. Otóż, kiedy pieczemy tosty, to jeśli opiekanie odbywa się we właściwej temperaturze i przez określoną ilość czasu, to otrzymamy chleb słodkawy i przyjemnie maślany w smaku. Natomiast, jeśli ten sam chleb będziemy piec zbyt długo, to po prostu go spalimy. Będzie niedobry – gorzki. Kawa zawiera podobne cukry jak chleb, dlatego jeśli wypala się ją zbyt długo, to na pewno będzie gorzka. Dlaczego producenci zbyt mocno palą kawę? Głównie po to, aby ukryć jej jeszcze gorsze walory smakowe. Dlatego warto unikać takich kaw i kupować ziarna dobrej jakości. Inną przyczyną gorzkiego napoju może być zbyt wysoka temperatura zaparzania. Powinno się ono odbywać w temperaturze 88 – 94 stopni Celsjusza“ – objaśnia ekspert z firmy Przyjaciele Kawy.

Jakość jednak sama się obroni. Jeśli oprócz dobrej kawy mamy jeszcze do dyspozycji odpowiedni sprzęt, każde próbowanie kawowego specjału będzie przychodzić coraz łatwiej. Mówimy tutaj o młynku i ekspresie. Kawa zawiera w sobie substancje, olejki eteryczne, które po zmieleniu ziarna szybko się ulatniają. Dlatego warto kupować kawę ziarnistą nie tylko dlatego, że wtedy „naocznie“ możemy przekonać się o jej jakości, ale też dlatego, że na pewno będzie ona mieć mocniejszy, pełniejszy aromat. Któż z nas nie zna tego niepowtarzalnego zapachu, który rozchodzi się w czasie mielenia ziaren? Dlatego kawę najlepiej jest mielić tuż przed przygotowaniem i to tylko w ilości potrzebnej na przyrządzenie żądanej ilości napoju.

Doskonałym rozwiązaniem, właśnie po to zaprojektowanym, są automatyczne ekspresy ciśnieniowe z wbudowanym młynkiem. Są one najlepsze dla tych wymagających kawoszy, którzy lubią pić smaczną kawę, ale łatwo i szybko. Natomiast dla tych, którzy lubią brać czynny udział w rytualne przygotowywania kawowego napoju, bardziej odpowiednie mogą okazać się ekspresy półautomatyczne, czyli kolbowe. Dlaczego kawa z ekspresu ciśnieniowego, czyli espresso, jest najlepsza ze wszystkich? Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, ale dowiedziono, że właśnie kawa przygotowana tym sposobem, przy pomocy tej technologii, wydobywa z ziaren maksimum smaku i aromatu, bez właściwości niepożądanych (m.in. toksyn podrażniających żołądek).

„Kiedy już mamy dobrze przygotowaną bazę w postaci espresso, a do tego spieniacz do mleka (w który wyposażona jest większość ekspresów automatycznych) możemy łatwo przygotować kawę białą, która jest słodsza i neutralizuje prawdziwy smak kawy, co jest ważne dla osób, które za nim nie przepadają. Do tego, jeśli przystroimy kawę ładnym wzorem latte art, prawie nikt nie jest w stanie się jej oprzeć. Tak przygotowana kawa nie tylko wspaniale wygląda, ale i dobrze smakuje, nawet bez cukru“ – kończy opowieść Daniel Komorowski z firmy Przyjaciele Kawy.

Na rynku dostępna jest bardzo duża ilość kawy. Ważne jest, aby wybierać tę dobrej jakości, świeżo paloną i najlepiej ziarnistą. Do tego dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w ekspres, który tę kawę dobrze przygotuje, do tego łatwo i szybko, a możliwość spienia mleka do cappuccino lub latte jest dodatkową zaletą, która pomoże tym, którzy nie przepadają za kawą czarną. Jeśli nie ma się pewności co do tego, jaką kawę lub jaki ekspres kupić, najlepiej zasięgnąć porady specjalisty, który pomoże dokonać wyboru według indywidualnych preferencji zainteresowanego.

Fot. Przyjaciele Kawy

Fot. Przyjaciele Kawy

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

i cała reszta

Więcej w kategorii i cała reszta

piekne-targi-vol2

Piękne Targi vol. 2

BAFavenue21 września 2017
probki-bafavenue

Mit o większej skuteczności i intensywności próbek

BAFavenue19 września 2017
rozdanie

Wrześniowe #rozdanie na Instagramie

BAFavenue12 września 2017