Gorzka czekolada na samopoczucie, koncentrację i zdrowie

Czekolada gorzka

Gorzka czekolada to nie tylko deser, na który pozwalamy sobie ze względu małej ilości kalorii, to również słodycz, który ma wiele właściwości zdrowotnych i to właśnie dlatego powinnyśmy po niego sięgać.

Pozytywne działanie gorzkiej czekolady na organizm zostało poparte wieloma badaniami. Oprócz tego, że dodaje nam energii – jest bogata w żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, witaminę A,D,E i B, i wytwarza hormon szczęścia, zawiera również antyoksydanty, flawonoidy i polifenole.

Dzięki zawartym w gorzkiej czekoladzie antyoksydantom, jej systematyczne spożywanie opóźnia starzenie się i zmniejsza ryzyko chorób związanych z naszym wiekiem tj. demencja czy Alzheimer. Związki te mają również dobry wpływ na pracę naszego mózgu, pamięć i koncentrację.  Polifenole wspomagają pracę serca oraz zmniejszają ryzyko zawału, obniżają ciśnienie krwi.  Flawonoidy natomiast działają na nasz organizm przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, pomagają zwalczać infekcje oraz mają pozytywny wpływ na układ krwionośny. Dodatkowo zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Mogą być pomocne przy zbijaniu zbyt wysokiego cholesterolu. A w lecie stworzą naturalną ochronę przed promieniami UV.

Gorzka czekolada ma ukrytych w sobie wiele zalet, których nie widać gołym okiem, a i kubki smakowe ich nie wyczują. Jednak należy pamiętać o zachowaniu umiaru oraz spożywaniu jedynie pełnowartościowych produktów. Jakościowa gorzka czekolada zawiera co najmniej 70% kakao! Czekolady mające mniejszą ilość kakao, nie powinni nazywać się gorzkimi i nie wykazują aż tylu dobroczynnych właściwości.

Pu-erh – pogromca tłuszczu i nie tylko

pu-erh-sniadanie-glowne

Nie wszyscy go lubią, ale większość z nas docenia jego zbawienny wpływ na metabolizm. Mało kto potrafi sobie wyobrazić dietę odchudzającą bez Pu-erha. Mówi się o nim pogromca tłuszczu ponieważ bardzo skutecznie wpływa na metabolizm, ale to nie wszystkie zalety tej herbaty.

Pu-erh to herbata czerwona, której uprawy rozpoczęto w Chinach na prowincji Junnan, jeszcze za czasów dynastii Tang czyli ok. 1700 r. p.n.e. Herbata ta długo pozostawała w swojej ojczyźnie i w zasadzie nawet dzisiaj najwięcej pije się jej w Azji. Zapewne jest to spowodowane  jej specyficznym naparem.

Herbata czerwona to liście tych samych krzaków, co herbata czarna, jednak różnią się one od siebie procesem produkcji. Herbata czerwona przechodzi krótszy proces fermentacji. Na pół sfermentowane liście herbaty mają swoje znaki szczególne – kolor naparu, ziemisty zapach i specyficzny smak. Bakterie, które wytwarzają się podczas tego procesu skutecznie wspomagają przemianę materii, najczęściej przyspieszając ją. Herbata działa na organizm oczyszczająco, pozbywając się z niego toksyn. Dodatkowo obniża cholesterol oraz ciśnienie krwi, tym samym ma dobry wpływ na układ krążenia. Zawiera wiele potrzebnych naszemu organizmowi związków i minerałów tj. wapno, potas, magnez, żelazo czy fluor, który chroni nasze zęby przed próchnicą. Wszystkie te właściwości mają wpływ na polepszenie samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Dlatego Pu-erh jest tak bardzo doceniany przez coraz większą rzeszę fanów.

Nie wszystkim może odpowiada smak i zapach tej herbaty, jednak trzeba przyznać, że jej właściwości mogą być ogromnym wsparciem  diety, każdej, a nie tylko tej odchudzającej.