LifeStyle

Drób w diecie dziecka

Drób w diecie dziecka

Mięso z kurczaka to niezwykle ważny element zbilansowanej diety dzieci. Niestety żyjemy w czasach, kiedy ciężko o pełnowartościowy produkt, który nie tylko był hodowany w odpowiednich warunkach, ale i nie zawiera chemii. A jakość i pochodzenie drobiu ma ogromne znaczenie, zwłaszcza gdy karmimy nim swoje pociechy. Dlaczego kurczak jest ważnym elementem dziecięcej diety i jak wybrać te najlepsze jakościowo mięso, radzi dietetyk z Poradni Żywieniowej Bella Dieta – Halszka Sokołow.

By zapewnić dziecku prawidłowy rozwój, mięso powinno być włączone do diety już w 7 – 8 miesiącu życia. Choć układ trawienny malucha jest delikatny i dość wrażliwy to mięso z kurczaka jest lekkostrawne, chude i pełne wartości odżywczych, dlatego też rodzice bez obaw mogą podawać je swoim pociechom.

Kurczak na dziecięcym talerzu powinien znaleźć się z wielu powodów. W porównaniu z wieprzowiną czy wołowiną, drób cechuje drobnowłóknistość (delikatna struktura) i nawet kilkunastokrotnie niższa zawartość tłuszczu. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka, które wspomaga wzrost i prawidłowy rozwój dzieci. Wzmacnia ich odporność i jest podstawowym składnikiem krwi, enzymów i hormonów. Mięso kurczaka to także doskonałe źródło cynku, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B. Warto pamiętać, że niedobór tych składników w diecie najmłodszych powoduje osłabienie, skłonność do częstych infekcji, chudnięcie, zahamowanie wzrostu czy problemy z koncentracją.

Drób znakomicie odpowiada na potrzeby zarówno niemowląt, jak i dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, dlatego zespół ekspertów powołany przez konsultanta krajowego ds. pediatrii zaleca jedzenie mięsa z kurczaka (bez skórki) 2 – 3 razy w tygodniu.

Rodzice, którzy włączają drób do diety swoich dzieci, powinni zwracać dużą uwagę na jego jakość. Niestety, „wiejskie” kurczaki kupowane na bazarach najczęściej nie podlegają kontroli weterynaryjnej i tym samym nie posiadają certyfikatów jakości. Nie mamy, więc pewności w jakich warunkach dorastał kurczak, czym był karmiony i skąd dokładnie pochodzi. Warto się tym zainteresować i wybierać produkty od sprawdzonych, wiarygodnych producentów. Od kilku lat na rynku możemy dostać Kurczaka Zagrodowego ze znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”. To trafiony wybór dla osób, które interesują się pochodzeniem mięsa. Kurczak Zagrodowy hodowany jest wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach w czystym ekologicznie rejonie Podlasiu. Ma dostęp do dużej zagrody na świeżym powietrzu, w której jest aktywny i chętnie się porusza. Co więcej Zagrodowy rośnie o połowę dłużej niż zwykłe kurczaki. Przez cały ten czas żywiony jest wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO. Są to głównie zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Pokarm wywarzany jest pod ścisłą państwową kontrolą weterynaryjną oraz w zgodzie z audytowanym wewnętrznie systemem HACCP. Nigdy niepodawane mu są żadne antybiotyki, co sprawia, że jest to produkt w 100% naturalny.

 Dzięki temu wszystkiemu, Kurczaki Zagrodowe są zdrowe, silne, a ich mięso nie tylko smakuje wybornie, lecz także zawiera mnóstwo składników odżywczych, doskonałych dla dorosłych i dzieci. Lekkie, delikatne i zdrowe mięso Zagrodowego to idealny pomysł na rodzinny posiłek.

Halszka-Sokołow-dietetyk-duze

Mat. prasowe Kurczak Zagrodowy. Halszka Sokołow- dietetyk.

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

LifeStyle

Więcej w kategorii LifeStyle

konkurs-dzien-dziecka

#konkurs dla Dzieciaków ;) WYNIKI

BAFavenue26 czerwca 2017
torba-ulotki-motherandbaby

Czy warto odwiedzać targi dla mam będąc w ciąży?

BAFavenue13 czerwca 2017
baner_1500x900_konkurs_2b-1

KONKURS: Wygraj 200 zł na zakupy w Moodo! WYNIKI

BAFavenue7 czerwca 2017