LifeStyle

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe to dodatek, który nie tylko sprawi, że przygotowane dania staną się smaczniejsze, ale i zdrowsze. Co w sobie zawiera?

Masło orzechowe to przede wszystkim bogactwo wysokiej wartości energetycznej, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także m.in. potasu, magnezu, białka czy witaminy E. Dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego, który jest m.in. składnikiem tranu czy oliwy z oliwek, regularnie jadane masło orzechowe obniża poziom cholesterolu we krwi, tym samym zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby układu krążenia. Nie bez znaczenia jest tutaj również obecność kwasu linolowego, który wspomaga pracę całego organizmu, działa antyoksydacyjnie i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Choć mogłoby się wydawać, że masło orzechowe najzwyczajniej w świecie tuczy, to należy zwalczać ten mit, bowiem występujące w ramach dodatku tłuszcze zawarte w maśle, nie są dla organizmu żadnym zagrożeniem i z pewnością nas nie przytłoczą.

Najbardziej wartościowe masło orzechowe, to te zawierające jak najwięcej orzechów. Dlatego koniecznie sprawdzajcie i uważnie czytajcie etykiety!

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

LifeStyle

Więcej w kategorii LifeStyle

haul-kreta

Co kupić na Krecie?

BAFavenue14 maja 2017
baner_1500x900_konkurs_2b-1

KONKURS: Wygraj 200 zł na zakupy w Moodo!

BAFavenue11 maja 2017
rooibos-lyzka

Rooibos napojem przyszłych mam

BAFavenue19 kwietnia 2017