LifeStyle

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe to dodatek, który nie tylko sprawi, że przygotowane dania staną się smaczniejsze, ale i zdrowsze. Co w sobie zawiera?

Masło orzechowe to przede wszystkim bogactwo wysokiej wartości energetycznej, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także m.in. potasu, magnezu, białka czy witaminy E. Dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego, który jest m.in. składnikiem tranu czy oliwy z oliwek, regularnie jadane masło orzechowe obniża poziom cholesterolu we krwi, tym samym zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby układu krążenia. Nie bez znaczenia jest tutaj również obecność kwasu linolowego, który wspomaga pracę całego organizmu, działa antyoksydacyjnie i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Choć mogłoby się wydawać, że masło orzechowe najzwyczajniej w świecie tuczy, to należy zwalczać ten mit, bowiem występujące w ramach dodatku tłuszcze zawarte w maśle, nie są dla organizmu żadnym zagrożeniem i z pewnością nas nie przytłoczą.

Najbardziej wartościowe masło orzechowe, to te zawierające jak najwięcej orzechów. Dlatego koniecznie sprawdzajcie i uważnie czytajcie etykiety!

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

LifeStyle

Więcej w kategorii LifeStyle

konkurs-wakacyjny-instagram-baf

Wakacyjny #konkurs na Instagramie

BAFavenue24 lipca 2017
konkurs-wakacyjny-facebook

Wakacyjny konkurs na Facebooku

BAFavenue24 lipca 2017
wroclawkie-zoo-akwarium-GLOWNE

Wrocławskie ZOO – album

BAFavenue12 lipca 2017