i cała reszta

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe to dodatek, który nie tylko sprawi, że przygotowane dania staną się smaczniejsze, ale i zdrowsze. Co w sobie zawiera?

Masło orzechowe to przede wszystkim bogactwo wysokiej wartości energetycznej, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także m.in. potasu, magnezu, białka czy witaminy E. Dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego, który jest m.in. składnikiem tranu czy oliwy z oliwek, regularnie jadane masło orzechowe obniża poziom cholesterolu we krwi, tym samym zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby układu krążenia. Nie bez znaczenia jest tutaj również obecność kwasu linolowego, który wspomaga pracę całego organizmu, działa antyoksydacyjnie i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Choć mogłoby się wydawać, że masło orzechowe najzwyczajniej w świecie tuczy, to należy zwalczać ten mit, bowiem występujące w ramach dodatku tłuszcze zawarte w maśle, nie są dla organizmu żadnym zagrożeniem i z pewnością nas nie przytłoczą.

Najbardziej wartościowe masło orzechowe, to te zawierające jak najwięcej orzechów. Dlatego koniecznie sprawdzajcie i uważnie czytajcie etykiety!

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

i cała reszta

Więcej w kategorii i cała reszta

Kosmetyczka noworodka

BAFavenue23 października 2017

Ambasadorka LUMENE ja jestem!

BAFavenue12 października 2017

Jesienne stylizacje z najnowszą kolekcją Moodo autumn’17

BAFavenue11 października 2017