i cała reszta

Błonnik – właściwości

Błonnik – właściwości

Niezbędny w diecie i zbawienny dla organizmu. Krótko i zwięźle przedstawiamy właściwości błonnika…

Nie jest  trawiony przez organizm, co pozwala regulować pracę jelit i chronić je przed nowotworem. Zawiera szereg enzymów, które wykorzystywane są przy trawieniu cukrów. Błonnik pomaga eliminować z organizmu szkodliwe substancje (w tym przede wszystkim toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie). Doskonale sprawdza się jako środek uwalniający od niestrawności, zgagi, nadkwasoty czy wrzodów żołądka. Pobudza wydzielanie śliny, które wspiera proces rozdrabniania pokarmów w jamie ustnej. Pomaga także walczyć z podwyższonym cholesterolem i nadwagą. Dzięki temu, że wchłania wodę, pęcznieje w żołądku dokładnie go przy tym wypełniając i redukując poczucie głodu.

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na błonnik pokarmowy wynosi ok. 30 gramów. Brak tego składnika może przyczyniać się do zwiększenia zagrożenia wystąpienia chorób cywilizacyjnych takich jak: choroby serca, cukrzyca, miażdżyca, nowotwory czy otyłość. Dlatego warto zadbać o jego obecność w spożywanych posiłkach.

 

 

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

i cała reszta

Więcej w kategorii i cała reszta

Konkurs AA Intymna

BAFavenue29 stycznia 2018

„Modelka” Zuzanna Bijoch – recenzja książki

BAFavenue11 grudnia 2017

KONKURS Halloween z Golden Rose! WYNIKI

BAFavenue24 listopada 2017