i cała reszta

Bakłażan?

Bakłażan?

Psianka podłużna, bo tak brzmi prawidłowa nazwa warzywa nazywanego popularnie bakłażanem, to roślina pochodząca z terenów Afryki i Azji, w Polsce występująca w stanie uprawnym. Ze względu na swój piękny kształt oraz intensywny, fioletowy kolor, nazywana jest także „gruszką miłości” lub oberżyną i uznaje się ją za afrodyzjak. Oprócz tych zwiększających libido właściwości, ma ona również korzystne działanie zdrowotne.

Fot. Ale zakwas!

Fot. Ale zakwas!

Bakłażan składa się w zdecydowanej większości z wody i dlatego jest warzywem niskokalorycznym, zawiera około 20 kalorii na 100 gram. Mimo to, posiada dużą ilość błonnika, co powoduje, że jego regularne spożywanie przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii oraz obniżenia poziomu cholesterolu. Dodatkowo, piękna skórka oberżyny działa przeciwnowotworowo.

Gruszka miłości jest bardzo wdzięczna do serwowania. Można ją dusić, smażyć, piec oraz grillować. Świetnie smakuje w połączeniu z octem balsamicznym, rukolą, serem kozim, fetą, pomidorami i makaronem. Można śmiało dodać bakłażana do leczo, zupy warzywnej, a także użyć go jako bazę do faszerowania na przykład mięsem mielonym.

Przepis na faszerowanego bakłażana ze zdjęcia znajdziecie na blogu Ale zakwas!, tutaj.

Fot. Ale zakwas!

Fot. Ale zakwas!

 

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

i cała reszta

Więcej w kategorii i cała reszta

probki-bafavenue

Mit o większej skuteczności i intensywności próbek

BAFavenue19 września 2017
rozdanie

Wrześniowe #rozdanie na Instagramie

BAFavenue12 września 2017
apis-pasta-do-zebow-mineraly-morza-martwego-3

Jakie są zalety past do zębów bez fluoru?

BAFavenue31 sierpnia 2017