i cała reszta

Bakłażan?

Bakłażan?

Psianka podłużna, bo tak brzmi prawidłowa nazwa warzywa nazywanego popularnie bakłażanem, to roślina pochodząca z terenów Afryki i Azji, w Polsce występująca w stanie uprawnym. Ze względu na swój piękny kształt oraz intensywny, fioletowy kolor, nazywana jest także „gruszką miłości” lub oberżyną i uznaje się ją za afrodyzjak. Oprócz tych zwiększających libido właściwości, ma ona również korzystne działanie zdrowotne.

Fot. Ale zakwas!

Fot. Ale zakwas!

Bakłażan składa się w zdecydowanej większości z wody i dlatego jest warzywem niskokalorycznym, zawiera około 20 kalorii na 100 gram. Mimo to, posiada dużą ilość błonnika, co powoduje, że jego regularne spożywanie przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii oraz obniżenia poziomu cholesterolu. Dodatkowo, piękna skórka oberżyny działa przeciwnowotworowo.

Gruszka miłości jest bardzo wdzięczna do serwowania. Można ją dusić, smażyć, piec oraz grillować. Świetnie smakuje w połączeniu z octem balsamicznym, rukolą, serem kozim, fetą, pomidorami i makaronem. Można śmiało dodać bakłażana do leczo, zupy warzywnej, a także użyć go jako bazę do faszerowania na przykład mięsem mielonym.

Przepis na faszerowanego bakłażana ze zdjęcia znajdziecie na blogu Ale zakwas!, tutaj.

Fot. Ale zakwas!

Fot. Ale zakwas!

 

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

i cała reszta

Więcej w kategorii i cała reszta

„Modelka” Zuzanna Bijoch – recenzja książki

BAFavenue11 grudnia 2017

KONKURS Halloween z Golden Rose! WYNIKI

BAFavenue24 listopada 2017

Wygraj wodę perfumowaną GRASSE Allvernum!

BAFavenue21 listopada 2017