Babcine pierniczki

Idą Święta, a w Boże Narodzenie nie może zabraknąć Świątecznych Pierniczków, które można samemu zrobić, udekorować i zawiesić na choince. Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami przepisem (z resztą mojej Babci!) na pyszne prawdziwe pierniki.

Pierniczki Świąteczne – PRZEPIS

Składniki:
500 g mąki
200 g cukru pudru
200 g miodu
120 g masła lub margaryny
1 jajo
10 g sody oczyszczanej
2 łyżki stołowe przypraw korzennych – cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa

 

Co i jak robimy:

1. Mąkę wymieszać z sodą.


2. Zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło i jajo. (Miód, jeśli nie jest płynny, można też wcześniej podgrzać razem z masłem, cukrem i korzeniami, a potem ostudzić i połączyć z mąką).


3. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.


4. Różnej grubości pierniczki można wykrawać i piec od razu (ja wycinam gwiazdki, choinki, serca, skarpety,itp.).


5. Pierniczki pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 10 minut. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, ponieważ z powodu skarmelizowania miodu mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki.


6. Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.


7. Przed Świętami zostawić je na dwa dni odkryte.


8. Kilka dni przed podaniem (lub nawet wcześniej) można pierniczki dowolnie polukrować (lukier robię z cukru pudru), czy ozdobić perełkami, gwiazdkami itp.

 

3 odpowiedzi do “Babcine pierniczki”

  1. kurde ale bym zjadła takiego z lukrem 😉 ale nie mam piekarnika więc zdam się na łaskę znajomych, może ktoś mi chociaż jednego podaruje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *