i cała reszta

Aktinidia ostrolistna czyli minikiwi

Aktinidia ostrolistna czyli minikiwi

Pod koniec sierpnia w Polsce pojawi się wyjątkowy owoc. Jagody aktinidii ostrolistnej, znane także jako minikiwi, na pierwszy rzut oka intrygują wyglądem. Ten niewielki owoc posiada jednak wiele ukrytych zalet – jest bogaty w składniki odżywcze i wyjątkowo smaczny.

Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) jest pnączem, które choć znane od wieków i cenione ze względu na walory ozdobne, nie było dotąd powszechnie uprawiane w celach spożywczych. Owocem aktinidii jest jagoda, której miąższ przypomina popularne kiwi – w przeciwieństwie jednak do niego wyróżnia się gładką, cienką i jadalną skórką. Owoc można od razu włożyć do ust i zjeść, tak jak maliny lub porzeczki.

Minikiwi nie wymaga obierania ani krojenia, nie pozostawia także plam. Ten niewielki, słodko-kwaśny i niskokaloryczny owoc (tylko 52 kcal w 100 g) jest idealną przekąską dla dzieci, młodzieży, seniorów oraz osób prowadzących aktywny tryb życia. Wystarczy spakować poręczne opakowanie do torebki lub pudełka na drugie śniadanie, aby cieszyć się smakiem minikiwi w ciągu dnia. Warto po niego sięgnąć również przed treningiem lub gdy potrzebujemy zastrzyku energii.

Minikiwi zawiera dużo witaminy C (52,5 mg w 100 g, co stanowi 87,5% ZDS), która stymuluje układ odpornościowy, a także witaminy E (5,28 mg w 100 g, co stanowi 44% ZDS) będącej jednym z najbardziej znanych przeciwutleniaczy. To również cenne źródło błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, a także odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 oraz chorób nowotworowych przewodu pokarmowego i dróg oddechowych. W jagodach aktinidii znajdziemy też potas, magnez, fosfor oraz wapń – główny budulec kości, zalecany w dużych dawkach dzieciom i osobom w podeszłym wieku.

Choć owoc doskonale smakuje sam, można go wykorzystać jako dodatek do wielu dań i przystawek. Za każdym razem wniesie do przygotowywanych posiłków egzotyczną atmosferę, słodycz oraz oryginalność.

Fot. Nergi

Fot. Nergi

Minikiwi pojawi się w sklepach pod koniec sierpnia pod nazwą handlową NERGI®. Marka jest wynikiem prac naukowców z instytutu Plant & Food Research w Nowej Zelandii. W sposób naturalny wyselekcjonowali oni nowe odmiany aktinidii, których jagody – poza doskonałymi walorami smakowymi i odżywczymi – utrzymują jędrność do 8 tygodni po zbiorach. NERGI® będzie dostępne w sprzedaży w opakowaniu 125 g do połowy listopada.

Fot. Nergi

Fot. Nergi

Kliknij aby dodać komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

i cała reszta

Więcej w kategorii i cała reszta

„Modelka” Zuzanna Bijoch – recenzja książki

BAFavenue11 grudnia 2017

KONKURS Halloween z Golden Rose! WYNIKI

BAFavenue24 listopada 2017

Wygraj wodę perfumowaną GRASSE Allvernum!

BAFavenue21 listopada 2017