i cała reszta

10 kroków do kawy idealnej

10 kroków do kawy idealnej

Mat. prasowe Segafredo

Bogaty smak kawy i jej głęboki aromat da się wydobyć bez względu na rodzaj wybranej mieszanki czy sposobu przygotowania napoju. Są jednak warunki, które należy spełniać, a znajdziecie je poniżej – czytajcie uważnie! 🙂

 

  1. Odpowiednio przygotowane espresso

Espresso to nie tylko najpopularniejsza włoska kawa, ale i podstawa wielu napojów takich jak latte czy cappuccino, dlatego do jego przygotowania powinno się przykładać szczególną wagę. Espresso idealne przygotowujemy z 7 gramów zmielonej mieszanki kawy i 25 ml wody, które parzymy przez 25 sekund.

 

  1. Dodatkowa szklanka wody

Podaje się ją w celu umożliwienia pełnego delektowania się smakiem i aromatem espresso. Pita w międzyczasie woda pozwala na rozkoszowanie się każdym łykiem kawy od nowa.

 

  1. Pianka mleczna

To właśnie jej potrzebujemy do przygotowania kawowych napojów typu caffe mocha, latte czy macchiato. Aksamitną konsystencję uzyskamy, gdy do spienienia użyjemy schłodzonego mleka 3,2%, które gwarantuje odpowiednią konsystencję, gęstość i trwałość pianki. Natomiast idealna temperatura mleka do serwowania to 60⁰C.

 

  1. W czym podać?

Espresso podajemy w malutkich, porcelanowych filiżankach lub kieliszkach, o pojemności 50-60 ml. W znacznie większych bo o poj. 150 -180 ml, serwujemy cappuccino. Kawy typu latte, mocha, macchiato, tak jak i mrożone podaje się w wysokich, grubych szklankach o objętości 220-250 ml.

 

  1. Sprytne podgrzewanie

Tuż przed nalaniem kawy należy podgrzać filiżankę, aby znajdujący się w niej napój nie stracił zbyt szybko swojej temperatury.

Mat. prasowe Segafredo Zanetti - Cappuccino

Mat. prasowe Segafredo Zanetti – Cappuccino

  1. Dobrze zmielona

Sposób mielenia kawy powinien być odpowiedni do sposobu jej parzenia i przygotowywania, czyli:

  • tygielek – zmielona na gładki proszek,
  • kawiarka – drobno zmielona,
  • ekspres ciśnieniowy – średni poziom zmielenia,
  • ekspres przelewowy – grubiej mielona.

 

  1. Przechowywanie

Samo opakowanie czy puszka nie wystarczają. Aby z mieszanki nie uleciał aromat i smak należy przechowywać ją w fabrycznej torebce, którą dodatkowo zabezpieczamy klipsem i chowamy do szczelnego pojemnika, np. puszki i zamykamy w szafce, z dala od wilgoci i promieni słonecznych.

 

  1. Bezwględna czystość

Ze względu na bardzo intensywne aromaty, jakie kawa w sobie kryje, należy każdorazowo czyścić wszystkie używane narzędzia i naczynia, aby smaki i zapachy nie mieszały się z kolejnymi przygotowywanymi napojami.

 

  1. Deserowe dodatki

Najlepszym towarzystwem dla kawy będą te, które nie zdominują jej smaku. Omijaj więc ciężkie kremy i słodkie polewy.

 

  1. Z prądem

Dodatek alkoholu do kawy, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, to bardzo dobry sposób na rozgrzanie i skuteczne pobudzenie. Do napoju dodajemy jedynie kilka kropel, mając przy tym na uwadze odpowiednie łączenie kawy z tzw. procentami. Pamiętaj, Arabika najbardziej lubi się z likierami, a wytrawne trunki świetnie skomponują się z Robustą.

Pokaż komentarz (1)

Komentarzy

  1. 31 grudnia 2015 at 08:12

    Bardzo przydatny tekst.Podsunę go mamie,bo jest wielką kawoszką :))

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

i cała reszta

Więcej w kategorii i cała reszta

Wygraj wodę perfumowaną GRASSE Allvernum!

BAFavenue21 listopada 2017

Black Friday 2017 – lista rabatów do fajnych sklepów

BAFavenue20 listopada 2017
baner konkursowy Nails Company

Zgarnij zestaw z lakierami hybrydowymi Nails Company!

BAFavenue2 listopada 2017